Denizli Kosgeb İş Planı Hazırlama

Girişimci olunur mu doğulur mu sorusu, bana hep yumurta mı tavuktan yoksa tavuk mu yumurtadan çıkar sorusunu hatırlatır.

Elbette girişimcilik bir fikir ve beceri dışında küçüklükten beri insanın iç dünyasında ve sosyal çevresinde oluşturageldiği bir birikim.

Bir iş fikriniz var, kendi işinizin patronu olma içgüdüsü ile de dolusunuz ve artık zamanı geldi diyorsunuz. Bir girişimci fikir aşamasından işini para kazanır hale getirinceye kadar nelere dikkat etmeli, hangi hatalara düşmemeli ve hangi yolları izlemeli. Bunlara cevap bulmaya çalışırken yeni girişimciler için KOSGEB desteğinden ve bu destek için hazırlamanız gereken iş planından bahsedeceğiz.

Elbette her fikir çok değerlidir fakat hayata geçirilecek kadar değerli midir? işte bunu anlamak için iş fikrini, sizi, yeteneklerinizi, işin hitap ettiği pazarı, pazardaki rekabeti ve gelişmeleri, rakipleri, işin geleceğini, işi kurmak ve işletmek için öngörülen nakit akışlarını içeren bir iş planı hazırlamak bu sorulara cevap olacaktır. Malum ülkemizde yeni açılan her işletmenin %40’ı ilk 6 ay sonrasında kapanmaktadır.

İşte bu çerez girişimci diye adlandırılan işletmeler, akıllarına düşen iş fikrini çok para kazanmak umuduyla ellerindeki avuçlarındaki tüm paraları ile işi kurmaktalar. Lakin hesaplamadıkları işletme giderleri ve bunları karşılayacak kadar para kazanıncaya kadar geçecek süre. Bu nedenle işletmenin kendisini çevirir ve para bırakır hale gelinceye kadar geçecek 6 ay – 1 sene süreyi karşılayamadıkları, aldıkları borçların ödeme vakitleri geldiği için kapatıp mutsuz bir şekilde geriye dönerler.

Bu nedenle ileride oluşabilecek riskleri ve fırsatları öngörmek için bir iş planı hazırlamakta fayda var. Bu sayede iş fikrinizi olgunlaştırdığınız gibi işinizin doğuşundan olgunluğuna kadar olacak yolu projeksiyonlandırmış olursunuz.

Yeni girişimci arkadaşlardan KOSGEB yeni girişimci desteği almak isteyenlerinde, uygulamalı girişimcilik eğitimine katılıp sertifikalarını aldıktan sonra iş kurma sürecinde iş planı hazırlamaları gerekmektedir. Bu iş planı hazırlama konusunda profesyonel bir uzmandan destek almak isterseniz, size bu konuda yardımcı olabiliriz. iletişim bölümünden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

İş planı hazırlama konusunda adım adım, Kosgeb iş planı formatı bölümlerine uygun olarak hazırladığımız yazılarımızı İş Planı Hazırlama kategorisi altındaki yazılarda bulabilirsiniz.

Kosgeb İş Fikri Hazırlama

Her gün yeni şeyler düşünüyoruz. Eğer içinizde bir girişimci ruh var ise bunlardan bazıları iş fikirleri şeklindeki düşünceler oluyor. Dediğimiz gibi bunlar düşünceler, peki gerçek birer iş fikirlerine nasıl dönüşürler? Elbette her şey bir hayal veya bir düşünce ile başlar. Kafamızda bir kıvılcım şeklinde çakıveren bu düşünceyi derinlemesine düşünür, kendimize, çevremize ve günün piyasa koşullarına göre irdeleyerek bir iş fikri taslağı oluştururuz. Bu taslak ilk başlarda bir düşünceler yumağı gibidir. Şöyle olursa diye heyecanlandıran fırsatlar, ya böyle olursa diye korkutan tehditler ve nasıl diye düşündüren soru işaretleri ile dolu bir yumak.

İşte tam bu aşamada kafamızdaki iş fikri taslağını gerçek bir iş fikrine dönüştürmemize sağlayacak tek şey bir iş planı hazırlamaktır. Ülkemizde henüz çok detaylı bilinmeyen ve iş hayatında bir kültür olarak benimsenmemiş olan business plan-iş planı özellikle Avrupa ve Amerika’da girişimcinin ve iş adamının olmazsa olmazıdır.

İş planı; kafamızdaki iş fikrini derinlemesine inceleyen, kendimizi de ortaya koyarak işle ilgili pazarı, rakipleri, fırsatları, tehditleri öngören, bir üretim ve satış süreci detaylandıran işimizle ilgili projeksiyonlara yer veren bir projedir. Bu plan bu araştırmalar ve öngörüler ışığında bir işimize gelecek bir yol haritası çizmek ve nakit akış şemalarını da ekleyerek önümüzü görebilmeyi sağlayan adeta bir gelecek dürbünüdür.

Bu iş fikri ister küçük olsun ister büyük, böylesi bir iş planı bir kaç günümüzü belki de haftalarımızı alabilir. Ama şu kesin ki kafamızdaki iş fikrini geliştirip olgunlaştırılarak uygulanacak bir girişim haline getireceği aşikar. İşi yapmak, yada nasıl yapmak sorularına önceden cevap vermesi ve de oluşabilecek olumsuzların çoğunu önceden öngörebilmesi ile bize ileride çok zaman kazandıracaktır.

Elbette her iş fikri değerlidir ama size uygun, lokasyona, sermayenize, kişiliğinize ve rekabete uygun bir iş fikri seçmek en önemlisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir