Marka Vekilliği ve Patent Vekilliği Sınavı 2023
Marka vekili yada Patent vekili olarak çalışmak isteyenlerin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen ve müşterileri adına Türk Patent nezdinde işlem yapabilmesi imkan veren vekillik belgesi alabilmeleri için gerekli olan bu sınav 2 yılda bir yapılır ve 2023 Kasım ayında yapılması beklenmektedir.
Bu yazımızda;
- Marka ve patent vekilliği sınavı genel bilgiler,
- Sınav ve meslek grupları
- Sınav konuları ve soruları
- Sınav şekli ve yeri
- Sınava hazırlık
konularında bilgi vermeye çalışacağım.
Tüm lisans mezunlarının katılımına açık olan bu sınav marka vekilliği ve patent vekilliği için iki ayrı türde 2 aşamalı olarak yapılmakta olup, birincisi genel yeterlilik sınavı, bu sınavı geçenler ise ikinci aşama sınav olan mesleki yeterlilik sınavına katılır. İlk sınavı geçip ikinci sınavda başarız olanlar ise bir sonraki sınavda direkt ikinci aşama sınava (mesleki yeterlilik) katılabilirler.
Vekillik Türleri
- Marka Vekilliği
- Patent Vekilliği
Marka Vekili olarak faaliyet gösterenler/göstermek isteyenler marka vekilliği sınavına katılarak yurt içi ve yurt dışından kişiler, şirketler ve organizasyonlara marka, coğrafi işaret, geleneksel ürün adı ve tasarım konularında vekillik hizmetleri sunarak ilgili tarafların başta marka olmak üzere sınai mülkiyet alanındaki başvurularının hazırlanması, yapılması, takibi, ödemelerin takibi ve belge takibi gibi işlerinin yapılması için vekil olarak hizmet sunarlar. Diğer taraftan yine ilgili konularda müşterilerine danışmanlık hizmetleri sunarlar.
Patent Vekili ise marka vekili gibi aynı şekilde vekillik ve danışmanlık sunmakta olup, patent, faydalı model, entegre devre topografları ve tasarım alanlarında faaliyet gösterir. Daha çok teknik konular içerdiği için bu alanda daha çok mühendis, teknik eğitim, fen edebiyat gibi bölümlerden mezun kişiler faaliyet göstermektedir. Ama tabi her lisans mezununun katılımına açık olduğu için bu teknik alanlarda kendini geliştirmiş olanlar yada farklı disiplinlerden teknik alanlar oluşturarak da işbirlikleri ile iş yapan kişi ve firmalarda sektörde faaliyet göstermektedir.
Vekillik Sınavı Tarihi ve Başvuru Şartları
2021 yılı için 13 Kasımda yapılan ilk aşama sınavın 2013 yılında da Kasım ortasın yapılması beklenmekte olup, muhtemelen Eylül ayında sınav yeri, şekli ve detayları ilan edilir. Bunun için Türk Patent ve Marka Kurumu web sayfasını takip etmenin yanında kurumun Twitter hesabını da takip edebilirsiniz.
Ayrıca Marka ve Patent Vekilliği sınavına hazırlananlar ve bu alanda çalışanların yardımlaşma gruplarına katılarak da duyuru ve gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Facebook Patent ve Marka Vekilliği grubu https://www.facebook.com/groups/patentvekilligi
LinkedIn Marka ve Patent Vekilliği Grubu https://www.linkedin.com/groups/12560728/
Sınav Ankara’da yapılmakla birlikte sınav tarihi, yeri, soru sayısı ve başvuru şartları sınava en az 30 gün kala ilan edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve 4 yıllık lisans mezunu olan herkesin katılımına açıktır. Başvuru ücreti 2021 yılında her bir vekillik alanı için 175 TL idi. Başvurular TürkPatent (Türk Patent ve Marka Kurumu) sistemi üzerinden e-imza ile veya e-devlet şifresi ile yapılabilmektedir.
Başvuru ücreti ise başvuru sırasında kredi kartı ile online ödenebildiği gibi TürkPatent Ziraat Bankası hesabına TC kimlik numarası ile de yatırılabilmektedir. Başvurular ardından sınav giriş belgeleri sistem üzerinden çıktı olarak alınabilmektedir. Bu belgede sınav yeri ve detaylar yer almakta olup sınava katılacak arkadaşlar bu belge ve bir kimlik ile sınava katılabilmekteler.
Vekillik Sınavı Aşama ve Sorular
Değindiğimiz gibi marka vekilliği ve patent vekilliği için ayrı ayrı sınav yapılmakta ve 2 aşamalı olmaktadır.
1. Aşama Genel Yeterlilik Sınavı
Bu aşamadaki sınavda karşınıza 40 marka, 40 patent, 20 ortak soru çıkmakta.
*Marka vekili sınavına girenler: Marka soruları ve Ortak soruları
*Patent vekili sınavına girenler: Patent soruları ve Ortak soruları
çözmeleri gerekmektedir. 70 almanın geçme sınırı olduğu bu ilk aşama marka vekilliği genel yeterlilik ve patent vekilliği genel yeterlilik sınavı için 60 sorudan 42’sini doğru yapmanız gerekmektedir. Yanlış doğruyu götürmediği için bilemediğiniz soruları da işaretleyin.
Marka soruları: marka mevzuatı ve marka konularından,
Patent soruları: patent mevzuatı, buluş, patent ve faydalı model konularından,
Ortak sorular: Tasarım, fikri haklar, genel kültür, genel hukuk, Türkçe ve sayısal ilişkiler konularından oluşmaktadır.
2. Aşama Mesleki Yeterlilik Sınavı:
Test usulü yani çoktan seçmeli olan bu ilk sınavdan başarılı olanlar ise Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılacak marka vekilliği mesleki yeterlilik sınavı ve patent vekilliği mesleki yeterlilik sınavı için ayrıca açıklanacak yer ve zamanda yazılı sınava katılacaklardır. Genellikle Kasım ayında yapılan genel yeterlilik sınavı açıklanıp kesinleştikten sonra ilan edilen bu mesleki yeterlilik sınavı da genellikle Aralık sonu veya Ocak başında olmaktadır. Bu sınavlarda mevzuat, uygulama esasları ve teknik konulara ilişkin sorular gelmektedir.
Vekillik Sınavı Çalışma Kaynakları

Bu sınavlara hazırlananlar için kuşkusuz en çok başvurduğu ve faydalandığı kaynak PEM tarafından her sınav öncesi çıkarılan marka ve patent vekilliği sınavı hazırlık kitabıdır. Ama bunun dışında birçok sınava hazırlık kitabı, marka, tasarım ve patent konusunda farklı kaynaklarda yer almaktadır.
Ayrıca bazı Üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri ve Teknoloji Transfer Ofisleri bu konuda hazırlık ve bilgilendirme kursları da düzenlemektedirler. Bunları da araştırabilirsiniz.
Sınav daha çok mevzuat ağırlıklı olduğu için mevzuat çalışmanız çok önemli. eski 551-556 sayılı KHK’lar, yeniden düzenlenen ve 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe gire 6769 sayılı marka hukuku, patent hukuku, fikri ve sınai haklar konulu kitaplardan, pdf yayınlardan ve forum bilgilerinden faydalanarak kendinizi bu alanda geliştirebilirsiniz.
Marka ve Patent Firması Açmak
Bu sınavlardan başarılı olup kendi işini kurmak isteyen girişimciler için bir patent ofisi açmak sürekli akıllarında olagelen bir girişim iş fikri olmaktadır. Kendi işinizi kurmak ve hayatınıza daha fazla anlam katmak için iş kurma yolunda özellikle KOSGEB geleneksel girişimci desteği programı ile hibe desteği alarak kolaylıkla başlayabilirsiniz. Bu seneki marka vekilliği ve patent vekilliği sınavlarına hazırlanma sürecinizde, KOSGEB resmi web sitesinden de takip ederek “geleneksel girişimcilik eğitimi” almanızı tavsiye ederim. Zira bu bahsettiğimiz bu desteği almak için ilk şart bu eğitimi alıp, sertifikayı almış olmak.

Daha sonra elbette vekillik sınavlarında başarılı olmanız da gerekecek. Ama çalışırsanız ve emek harcarsanız onu da kolaylıkla halledebilirsiniz. Bu süreçte kendinizi motive etmek ve şimdiden yola başlamak için patent ofisi ve danışmanlık firması işinize bir isim bularak markalaşma çalışmalarına başlamak iyi olur. Zira marka tescilinin elinize ulaşması sürecini de atlatmış olursunuz. Bu markanıza uygun .com ve com.tr domainleri almak, basit de olsa bir web sitesi kurmak, Facebook sayfası ve diğer sosyal medya hesaplarını şimdiden oluşturmanız hem işe başlama sırasında hazır olmanızı sağlar hem de sizi şimdiden motive eder.
Detaylı yazı: Marka ve Patent Firması Açmak
Unutmayın “presence” yani firmanızın ve sizin nasıl bir imaj ortaya koyduğunuz çok önemlidir. Bu nedenle önceden başlatılmış bir firma markası oluşturmanın yanında kişisel markalaşma “personal branding” çok önemlidir. Bir marka ve patent profesyoneli olduğunuzu ve alanınızda otorite olmaya yönelik imajınızı ortaya koymalısınız. Bunun için iyi hazırlanmış bir Linkedin hesabı, profesyonel gösteren bir Twitter hesabı ve armut, bionluk, sadeceon, uzmankirala vb. profesyonel hizmet satışı yapılan pazar yerlerinde oluşturacağınız profiller sizi öne taşıyacaktır.
Sınav haziran veya temmuz ayında olmalı. Çünkü sınav artık iki aşamalı ve 2015 yılında yapılan 4-5 ayda ancak sonuçlandı ve 2017’ye sarktı. Sınavın yıl içerisinde yapılıp sonuçlandırılması daha doğru diye düşünüyorum.
Sayın Hakan Kaya,
Öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Açıklamalarınızdaki ”Marka ve Patent Firması Açmak” başlığınıza istinaden eklemek istediklerim şöyledir. Bir patent firması açmanız için ”Vekil” olmak şart değildir. Her önüne gelen kendisine bir patent firması açabilmektedir. Bu konuda herhangi bir yasal düzenleme de yoktur. İşin sadece pazarlamasını yapıp, sözleşmesini ve gerekli bilgileri aldıktan sonra önceden anlaştığı bir vekil aracılığı ile pekala başvurular yapılabiliyor. O yüzden vekil olacağım, patent işi yapacağım diye çok da zorlamamak gerek.
Saygılar
Bu sınavın amacı sadece resmi olarak vekillik yapabilme yetkisi ile alakalı, değindiğiniz gibi iş yapmak, çalışmak yada para kazanmak gibi konularda bir garanti vermiyor. Değindiğiniz gibi işler ülkemizde bir şekilde yürüyor. 😀
Ama bu meslekte ilerlemek, profesyonelleşmek ve iş yapmak isteyenler için bu sınavlar hem kendi isimleri ile müşterilerini temsil edebilmek hemde yetki belgesi sahibi olarak kişisel imaj açısından önemli. Marka tescil işleri bir şekilde yürüyor, ama hala ülkemizde patent konusunda uzmanlaşmış petent vekili, patent mühendisi, patent araştırmacısı, patent hukukçusu ve teknoloji transfer uzmanı gibi alanlarda çok fazla eksik var. Aday arkadaşlardan bu alanlara ilgisi olanlar için bunlardan birisinde uzmanlaşmak ileriye dönük fırsatlar oluşturabilir.
Sınav tarihini nereden öğrenme biliriz yada takip edebileceğimiz bir adres var mı yardımcı olursanız memnun olurum
Merhabalar,
Sınav tarihi ve diğer detaylar Türk Patent Enstitüsünün resmi web sitesinde duyuru olarak yapılıyor.
TPE web sitesini ara ara takip etmenizde fayda var.
Sn. Deniz, Marka veya patent vekiliniz olmadan böyle bir firma açmanız aşçısı olmayan bir restaurant işletmek gibi olacaktır, unutmayın ki herkes yemek yapabilir ama herkes aşçı değildir…Bugün Türkiye’de isim yapmış tüm patent firması sahiplerinin marka patent ve Avrupa patent vekilliği olduğunu görürsünüz. Lafın kısası taşıma suyla değirmen dönmez.
Merhaba hazırlık ıcın kaynak tavsıye edebılırmısınız lutfen
tesekkurler.
Merhabalar,
sınava hazırlık ve çalışma kaynaklarını yazıya yakında ilave etmeye çalışayım.
Marka vekilliği belgesine sahip bir personel aramaktayız. Yardımcı olabilir misiniz veya bize yardımcı olabilecek bir kuruma veya kişiye yönlendirebilir misiniz ?
Marka vekilliği belgesi sahibi arkadaşlardan bu yazıyı okuyanlar
http://www.fastenereurasia.com/eng_iletisim.asp
adresi üzerinden Ali Bey’e ulaşabilirler.
Merhaba. Sınavlar tam olarak ne zaman yapılıyor? Şimdi başlasam Üç dört aylık bi süre yeterli olur mu?
Sınavlar genelde kasım ayı içinde yapılıyor, yukarıda yazı içinde değindiğimiz kaynaklardan yararlanarak bir iki aylık bir çalışma ile başarılı olunabileceği kanısındayım.
Merhaba, eski yıllarda TPE sınava hazırlık için kitap çıkartıyormuş bu yıl için sitede herhangi bir kaynağa rastlamadım,yeni yasa değişikliğinde göz önüne alırsak sınava hazırlık için nereden çalışacağız ,bir bilginiz var mıdır?
Sınava hazırlık kitabını TPE değil PEM yani marka ve patent vekilleri derneği çıkarıyor. 2017 vekillik sınavı hazırlık kitabı bugün itibari ile 190TL ücretle satışa çıkmış durumda, pem’in web sitesineden alabilirsiniz.
Sinav tarihi hala ilan edilmemis anladigim kadariyla bu bilgiyi buradan takip edebilir miyiz?
Evet, henüz daha sınav tarihi belirli değil, muhtemelen Eylül ortası sınav tarihi açıklanır ve kasım ayı içerisinde de marka vekillik ve patent vekillik sınavı gerçekleşir düşüncesindeyiz. Burada da yayınlarız ama sizde TPE resmi web sitesini de ara ara takip edebilirsiniz.
Merhaba, sınava başvuru linki ve ödeme detayları hususları TPE’de henüz ilan edilmedi değil mi? Sınava başvuracağım ama bilgi edinemedim acaba bu benim bulamamamdan mı? Yoksa gerçekten ilan edilmedi mi diye sormak istedim.
Merhaba 1. Sorum bu sınav için hukuk mezunu olmak gerekmiyor sanırım?
2. Sorum ise farzedelim bu sınavları geçtik ve vekil olduk ancak kendimize ait yer de açmak istemiyoruz . İş olanağı bu durumda ne oluyor ?
Merhaba,
1.sınava hazırlık için sadece pem ‘in çıkarmış olduğu kaynak yeterli olur mu?..
2. Bu kitapçık içerisinde önceki senelere ait çıkmış sorular var mıdır?. şayet yoksa buna ilişkin kaynak verebilir misiniz?.
3. kitapçık haricinde konu başlıklarına ilişkin bir takım pdf dosyalardan bahsetmişsınız kaynak ya da bu pdf ‘leri indirebileceğimiz linkleri paylaşabilir misiniz?.
4.Pem’in çıkardığı bu kitap genel kültür gb konuları da kapsıyor mu?.. yoksa sadece mesleki anlanda bir kaynak midir?.. GK. için ayrıca kaynak edinmek gerekir mi?..
Teşekkürler..
merhaba,
PEM ‘in çıkarmış olduğu hazırlık kitabında konu başlıkları olarak, genel kültür ve genel hukuk’da dahil olmak üzere sınav içeriği çerçevesinde tüm konular yer almakta mıdır?.. bu kitap dışında ve/veya özellikle GK. ve GH. konularında ekstra bir kaynağa ihtiyaç var mıdır?.. var ise kaynak verebilir misiniz?..
Bilgilendirme için teşekkürler.
selamlar hakan bey,
ben soru soran arkadaşlara verdiğiniz cevaplardan dolayı çok teşekkür ederim, çok istifade ettim, çalışma hayatınızda başarılar dilerim.
2017 patent vekilliği sınavına girdim. Sınav içeriğinde açıklandığı gibi matematik ve türkçe sorusu hiç yoktu. Rüçhan hakkı ve tarihi üzerine yoğunlaştırılan bir sınavdı. Sınav gittikçe bilgiye dayalı hale geliyor. Demek ki vekil sayısıda artık fazlaca artmaya başladı.
Özet: Yalnızca bilenin kazanmasını istedikleri bir sınavdır !
Ahmet Bey Merhaba,
Öncelikle TürkPatentin sitesinde sınavdan 1 ay önce açıklanan soru sayısı ve içeriği sınavla örtüşmektedir. Yani patent tasarım ve hukuktan kaçar soru çıkacağı ve ilgililerle paylaşılmıştı.
Sınav bu işle uğraşanların bilgisini ölçmeye endeksli, ezberden uzak ve üzerinde emek harcanarak hazırlanmış sorulardan oluşmaktaydı ve bana kalırsa da böyle de olmalı ve bunu bu alana verilen değerin bir yansıması olarak görüyorum. Ancak vekil sayısının fazlaca arttığı yönündeki yorumunuza katılamıyorum 2015 yılında patent alanında her iki sınavdan başarılı olup vekil olan yalnızca 14 kişiydi ve sınavın 2 senede bir yapıldığını göz önünde bulundurduğumuzda nicelik olarak değil nitelik olarak iyi insanların arandığına delalettir.
Merhaba,
Patent mesleki yeterlilik sınavı hakkında araştırma yaparken sitenize denk geldim. İçeriği okudum ve benim de şimdiye kadar bulabildiğim bilgiler bununla sınırlı. TürkPatentte hiç bir açıklama yok yazılı mı test mi? Genel yeterlik sınavını geçenleri neler bekliyor kimse bilmiyor. Bu sene de genel yeterlik sınavında bir ay kala soru sayısı ve sınav içeriği netleştirildi, geçen seneden farklı bir tutum izlendi. Bir ay kalaya kadar 551den çıkıp çıkmayacağı meçhuldü. Bu konuya daha hassasiyetle ve şeffalıkla yaklaşılması gerektiği kanaatindeyim hatta keşke sınavın tam içeriği ve usulu detaylarıyla birlikte kanunda yer alabilseydi.
merhaba patent başvurusu için jeofizik mühendisi olması yeterlimidir
hiç çalışmamış olmak patent alanında
yani sınavları geçer isem marka ve patent vekili olmam da sorun olmaz demi ?
Marka ve patent vekilliği sınavında Lisans mezunu olma şartını yerine getirdiğiniz için katılabilirsiniz. Ayrıca sektörde çalışmış olmak ve deneyim gibi şartlar aranmamakta bu sınava giriş için.