Markalaş(ama)mak

Sizin ürün veya hizmetinizi diğer firmaların ürünlerinden veya sunduğu hizmetlerden ayrılmasını sağlayan kimliğe veya hikayeye marka diyoruz.

Marka en basit haliyle firmaların vizyonlarına giden yoldur. Marka firmanın neden ve niçin var olduğunu ifade eder. Aynı zamanda müşterinin firma ile yaşadığı yolculuğu ve toplam deneyime referans teşkil eder.

Markalaşma

Markalaşma ise iki anlam ile karşımıza çıkmaktadır. Birisi firma için bir marka ortaya koyma onu geliştirme çabaları olarak gerçek anlamı. Diğeri ise daha çok piyasada anlaşıldığı şekli olan, firma için üretilmiş logo, kartvizit, afiş, sosyal medya paylaşımı, ambalaj vs gibi şeyler manasına kullanılmaktadır.

Hangisini düşünürseniz düşünün markalaşma bir araştırma, geliştirme, özellikler belirleme ve ayırt edici özellikleri uygulama sanatı olup bu sayede müşterilerin firmanız ile her temasında bir  bağ kurabilmesini sağlama becerileridir.

Bunun içinde markalaşma stratejisi o ilk başlangıç anından, markayı ortaya koymak, ismi, renkleri, sesi, tonu, hikayesi, nerede nasıl kullanılacağı gibi temel taşları yerine oturttuktan sonra hep aynı izi taşıyan yaklaşım ile basılı yerlerde vay online mecralarda hep aynı tonu yansıtabilmektir markalaşma başarısı.

Markalaşma denince akla gelen en büyük örnek genellikle Coca cola ve Apple oluyor. Her iki markayı düşündüğünüzde aklınıza gelen iki şeyi düşünün. 

‘nın ayırt edici fontlara sahip logosu, hem ürünlerin üzerinde hem reklamlarında verdiği mutluluk, arkadaşlık ve özgürlük temalı hikayesi, kullandığı renkler ve fonlar hep aynı çizgidedir. Ve aklınıza hemen geliverir. Aynı şekilde Apple’ın yenilik, kullanışlılık ve farklılığı ilk deneyen olmak mesajı hep öndedir. 

Markalaşma hem müşterilerin kalbine hem de işinize yinelenen ve süregelen bir dokunuştur.

O nedenle yukarıda markalaşmaya anlaşılan ikinci anlamı ile bir tasarım ortaya koymak ve onu her yerde kullanmak kurumsal kimlik çalışması olup markalaşmanın sadece bir cüz’üdür. 

Markalaşma vs Pazarlama

Birbirinden ayrı disiplinler ve uğraşılar olsa da markalaşma ve pazarlama bir fikir ve vizyon etrafında birleştirilebilir. Bir çok yerde markalaşma ve pazarlama karşılaştırmaları görürsünüz. Doğrudur. 

Markalaşma pazarlamanın temeli, pazarlama ise markalaşma amaçlı olmalı. 

Markalaşma bir marka oluşturma, müşteriye ulaşacak tadı, sesi ve deneyimi pişirme sanatıdır. Pazarlama ise bu tadı müşteriye ulaştırma ve denemeye doğru yönlendirme çalışmalarıdır.

Ülkemizde büyük markaların çıkmamasının belki de en büyük nedeni markayı bir logoyu bir tık daha büyütmek ekseninde gören iş insanları ile pazarlamayı da satışa dönüşüm ile ölçen yapının tezahürü diyebiliriz.

En özetinde markalaşma işletme için bir kimlik ortaya koyma, pazarlama ise vizyonu müşteriye ulaştırma adına stratejiler ve taktikler bütünüdür.

LinkedIn'de Takip Edin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir