Marka, Markalaşma ve Patent

İşinizin markalaşmaya uygun bir ismi var mı, onu marka tescili ile yada halk arasında bilinen adı ile isim patenti / marka patenti ile korumak size ticari avantaj sağlar. Eğer henüz böyle bir marka oluşturmadı iseniz o zaman haydi işinize, sektörünüze ve hedeflerinize uygun bir isim bularak işe başlayalım.

Marka ve patent işleriniz için Patent Vekili Hakan Kaya 0544 258 20 20

Marka tescili konusunda ülkemizde yetkili kuruluş Türk Patent ve Marka Kurumudur. Markaların başvurusu, incelenmesi, yayınlanması ve belgelendirilmesi Türk Patent tarafından yapılır.

Marka Başvuru Nasıl Yapılır

Öncelikle başvuru yapmak istediğiniz markanın ön araştırması yapılır. Bu araştırmaya istinaden ve markanızın marka vasfı taşıyıp taşımadığının tespiti ardından ardından başvuru için hazırsınız. Markalar bir kişi veya bir kaç kişi adına kaydolabilir. Bir firma veya birden fazla firma adına, firma ve kişilerden oluşan ortaklar adına kaydolabilir. Başvuru sahibi bilgileri, marka ismi, varsa logosu ve sınıf listesi ile başvuru yapılır.

Marka Patent başvurusu nereye yapılır?

Türk Patent’in EPats sistemi üzerinden e-devlet şifreniz ile oturum açarak başvuru yapabilirsiniz. Yada bir patent ofisi ile anlaşarak profesyonel danışmanlık, başvuru ve takip hizmeti satın alabilirsiniz. Kendiniz yapacak iseniz öncelikle e-devlete giriş yaparak sol üstten iletişim bilgileri kısmına girerek cep telefonu numaranızı ve e-mail adresinizi doğrulayın ve güncel kullandığınız hali olduğuna emin olun.

Kimler Marka Patent Başvurusu Yapabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar kendileri veya bir patent ofisi ile başvuru yapabilirler. Türkiye’de yerleşik şirketler yetkili kişinin e-devleti ile vay patent ofisi ile patent tescil işlemlerini başlatabilirler. Yurt dışı firmalar ve yurt dışında oturanlar ise Türkiye’de başvurularını ancak yetkili bir patent firması ile yapabilirler.

Marka Başvurusu İçin Neler Gerekli?

Bir marka, o markaya ait varsa logo, başvuru sahibi bilgileri, markanın kullanılacağı alanlar başvuru için yeterlidir. Sınıf listesi başvuru sırasında sistemden seçilebilir yada manuel olarak eklenebilir. Logo şart değildir, düz yazı olarak da girilebilir.

Marka Petent Sınıfları Nelerdir?

Marka başvuruları için kullanılan uluslar arası Nice sınıflandırma listesine göre 45 adet sınıf yer almaktadır. İlk 34 sınıf üretim ile alakalı ürünler ve mallar için olup 35. sınıf satış ve mağazacılık sınıfıdır. bu sınıfa toptan, perakende, online, e-ticaret ve ihracat dahildir, 36-45 arası sınıflar ise hizmet sınıflarıdır.

Marka Patent Başvuru Ücreti

Marka tescili başvuruları markanızı kullanacağınız alanlara istinaden belirlenen sınıf listesine göre belirlenmiş sınıf sayısına göre değişir. Başvuru ücretine ilave olarak markanız tescillendiği zaman 10 yıllık belge ücreti ödenir. Bu belge ücreti sınıf sayısından bağımsız olarak tek ödemedir. Markanızı her 10 yılda bir bu belge ücretine benzer yenileme ücreti ödeyerek 10 yıl, 10 yıl uzatabilirsiniz.

Marka patent başvurusunda logo gerekli mi?

başvurunuzu düz yazıdan marka örneği oluşturarak yada logonuzu yaparak başvurabilirsiniz. Logo için profosyenel bir tasarımcıdan destek alabileceğiniz gibi benim gibi canva üzerinden gayet güzel logolar oluşturabilirsiniz. Avantajlı canva üyeliği hem logonuzu hem afişlerinizi hem de instagram ve diğer sosyal medya mecraları için görsellerinizi düzenleyebilirsiniz.

Marka Tescili İşlem Aşamaları

Marka tescili şu aşamalardan geçerek ilerler;

  • Marka başvurusu (online yaklaşık 15 dk.)
  • Şekli inceleme ( 1-5 hafta)
  • Marka bülteninde yayın ( 2 ay)
  • tescil kararı ve tebliği,
  • Belge ücreti ödemesi,
  • Marka tescil belgesi düzenlenmesi

şeklinde ilerlemekte olup markanız yayında iken itiraz gelmezse yaklaşık 5-6 ay içinde tescillenebilmektedir. Markanızın bültende iken itiraz yemesi durumunda ise sizin itiraza cevap yazmanız, itirazın Türk patent tarafından değerlendirilmesi, itiraz haksız bulunursa itirazın red edilmesi ve size belge verilmesi süreci işlemi en az 5-6 ay daha uzatmaktadır. tabi ki markanızın yayınına yapılan itiraz haklı bulunursa markanız kısmı veya tamamen red edilebilmektedir.

Marka Patenti Kaç yıllık?

Marka tescil belge ücretini ödediğinizde 10 yıllık tescillenir ve her 10 yılda bir kullanmaya devam ettiğiniz sürece uzatabilirsiniz.

Trendyol Marka Tescili nasıl yapılır?

Eğer kendi markanız ile ürün satıyor iseniz Trendyol, amazon, hepsiburada, n11 ve çiçeksepeti gibi diğer online pazar yerlerinde buybox’ınıza kimse girmemesi için marka tescil belgesi ibraz etmeniz gerekir. Böylece ilgili markaya ait sınıflarda yer alan ürünlerde sadece siz ve izin verdiğiniz bayileriniz satış yapabilir.

Amazon için marka tescili?

Amazon için Türkiye’de yaptırdığınız marka tescilini gösterebilirsiniz. Ama Amazon Amerika için yada amazon İngiltere, Kanada, Avustralya ve diğer ülkelerde satış hacminiz yüklü olmasını planlıyorsanız bu ülkelerde de marka tescili başvurusu yaparak marka patenti almak faydanıza olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir