Marka ve Patent Vekilliği Sınavına Hazırlık Eğitimi

Marka vekili ve Patent Vekili olarak faaliyet göstermek ya da kariyer olanakları oluşturmak için marka vekili olmak isteyenlerin katıldığı Marka Vekilliği ve Patent Vekilliği sınavına hazırlanmak için farklı yollar bulunmakta.

Marka Vekilliği ve Patent Vekilliği Sınavına İlişkin yazımızda sınav tarihleri, şekli ve katılım şartları gibi konulara değinmiştik. Bugün ise sınavlara hazırlık ve hazırlık eğitimlerinden bahsedeceğiz.

Aşağıda çalışma konuları ve pdf dökümanlara yer verdim. Ama önce sınava ve hazırlık eğitimine bir göz atalım.


Adım adım eğitime katılma.

  • Online Eğitim Platforma Üye Olunuz.
  • Eğitmenin derslere abone olunuz.
  • Ve derslere katılım için seriye bilet alınız. Bu yıllık abonelik olup bir yıl boyunca hem marka ve patent vekilliği eğitimlerine hem de diğer eğitimlere ve canlı yayınlara ücretsiz katılım sağlar.

Marka ve Patent Vekilliği sınavı hakkında detaylı bilgilendirme videosu.


Hazırlık için aslında çalışmamız gereken ana konu Marka soruları.

Toplamda 40 adet olan ve çoktan seçmeli yani test usulü olan marka soruları ise ilgili SMK (6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu) ve SMK uygulama yönetmeliği maddelerinden marka, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı ile ilgili konulardan oluşmakta.

Ortak sorular olarak isimlendirdiğimiz 20 adet soru ise çoğunluğu tasarım ile ilgili olup yine ilgili SMK ve yönetmeliğinin tasarım içeren maddelerinden. Diğer sorular ise vekillik sistemini düzenleyen Türk patent ve Marka Kurumu vekil sınav, sicil ve disiplin yönetmeliğinden, Türk Patent ve Marka Kurumunun işleyişini ifade eden ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesinden, uluslararası anlaşmalardan, vekillik ve vekalet akdi ile ilgili Borçlar kanunu maddelerinden, tacir ve işletme hukuku konularından, medeni kanunun başlangıç hükümlerinden oluşmakta.

Bu konulara çalışmak için marka ve patent vekilliği sınava hazırlık kitapları ve kursları da özellikle sınav yaklaştıkça daha çok seçenek ile bulabileceğiniz kaynaklar.

Marka Vekilliği Sınav Soruları:

Marka ( Tüm dosyaların linki)

Marka

  • SMK
  • SMK Uygulama Yönetmeliği
  • Marka İnceleme Kılavuzu
  • Marka Sınıflandırma Listesi

Ortak konular

  • SMK (tasarım maddeleri)
  • SMK uygulama Yönetmeliği (tasarım maddaleri)
  • Türk Patent Kurumu Mevzuatı (ilgili CB Kararnamesi)
  • Türk Patent vekil sınav, sicil ve disiplin yönetmeliği
  • Uluslararası Anlaşmalar,

Diğer Konular

  • Çıkmış Sorular
  • Örnek sorular,
  • YİDK Yönetmeliği

üstteki tüm dosyaları indirebileceğiniz ve yeni dosyalar hazırlayıp yüklendikçe görebileceğiniz sınav hazırlık klasörü linki.

Yukarıda paylaştığımız linkten bu soyaları görebileceğiniz klasör linkinden indirip çalışabilirsiniz. Ayrıca aşağıda bu konulara kısa kısa değineyim.

1- SMK (6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu)

bu kanunun ilk 3 maddesi tanım ve kavramlar olup, 4. maddesi marka nedir sorusunu tanımlayarak başlar ve ilerler. Kısaca sıralar isek

  • 1-2 Tanımlar, ( ortak konulara dahil.)
  • 3 korumadan yararlanabilecek kişiler ( ortak konulara dahil.)
  • 4-32 Marka maddeleri; birinci kitap olarak geçen 4 ile 32 arası maddeler marka maddeleridir. ( marka konulara dahil, sadece patent sınavına gireceksek atlıyoruz.)
  • 33-54 Coğrrafi İşaret(Cİ) ve Geleneksel Ürün adı: Yine sınavda marka vekilliği marka konularına dahil olan coğrafi işaret ve geleneksel ürün adları ile ilgili maddelerdir. ( marka konulara dahil, sadece patent sınavına gireceksek atlıyoruz.)
  • 55-81 Tasarım ( ortak konulara dahil.)
  • 82-145 patent ve faydalı model (Patent konularına dahil, sadece marka vekilliği sınavına girecek isek bu maddeleri atlıyoruz.
  • 146-165 Ortak hükümler ( ortak konulara dahil.)

2- SMK Uygulama Yönetmeliği (6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu UY)

bu SMK için Türk Patent’in uygulama yönetmeliği olup işlerin nasıl yapılacağına dair netlikler içerir.

  • 1-3 Tanımlar, ( ortak konulara dahil.)
  • 4-34 Marka maddeleri; birinci kitap olarak geçen 4 ile 34 arası maddeler marka maddeleridir. ( marka konulara dahil, sadece patent sınavına gireceksek atlıyoruz.)
  • 35-46 Coğrrafi İşaret(Cİ) ve Geleneksel Ürün adı: Yine sınavda marka vekilliği marka konularına dahil olan coğrafi işaret ve geleneksel ürün adları ile ilgili maddelerdir. ( marka konulara dahil, sadece patent sınavına gireceksek atlıyoruz.)
  • 47-70 Tasarım ( ortak konulara dahil.)
  • 71-123 patent ve faydalı model (Patent konularına dahil, sadece marka vekilliği sınavına girecek isek bu maddeleri atlıyoruz.
  • 124-140 Ortak hükümler ( ortak konulara dahil.)

3- Türk Patent ve Marka Kurumu Mevzuatı ( 4 Nolu CB Kararnamesi)

Burada 148 ve 156. sayfalar arasında Türk Patent ve Marka kurumu teşkilatı, yapısı, işleyişi ve organları belirlenmiştir.

4- Türk Patent Vekil Sınav, Sicil ve Disiplin Yönetmeliği

Bu yönetmelik ile Marka Vekili ve Patent Vekili olmak isteyenler için yapılacak sınavlar, ilgili marka vekili ve Patent vekili sicile kayıt işlemleri ve yenileme, ayrıca vekillerin uyması gereken meslek kuralları ve disiplin cezaları açıklanmıştır.

5- Uluslar Arası Anlaşmalar,

Sınai mülkiyet alanında ortak hareket etmek ya da ortak bir anlayış geliştirmek için marka, patent ve tasarımlar için iş birliği anlaşmaları, sınıflandırma birlikteliği ve süreç ortaklığı,

Marka ve Patent Vekilliği Sınavı Konu Anlatımı

Patent vekilliği sınavı konuları patent, faydalı model ve entegre devre topografyalarından oluşur iken Marka vekilliği sınavı konuları ise marka, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adlarından oluşmaktadır. Her iki vekillik sınavında ise ortak konular başlığı altında tasarım, vekillik, kurum, uluslar arası anlaşmalar ve temel hukuk konuları da anlatımı yapılmaktadır.

Marka ve Patent Vekilliği Sınavı Kitap

Vekillik sınavı hazırlık kitapları arasında özellikle PEM tarafından hazırlanan Marka ve Patent vekilliği sınavına hazırlık kitabı en çok tercih edilen olarak öne çıkarken farklı hukuk odaklı yayınevlerinin de sınava hazırlık kitapları, soru bankası ve uygulama örnekleri kitaplarına göz atabilirsiniz.

Marka ve Patent Vekilliği Sınavına Hazırlık

Marka vekilliği ve Patent Vekilliği sınavından birine veya her ikisine de katılabilirsiniz Buna göre Marka Vekilliği sınavı için marka konuları ve ortak konular, Patent Vekilliği için patent konuları ve ortak konulara bakmak gerekir. İlgili mevzuat, yönetmelik ve uluslarası uygulamalara göz atarak sınava hazırlık yapabilirsiniz.

Marka ve Patent Vekilliği Sınavı Nasıl Çalışılır

Sınavın öncelikle mevzuat ağırlıklı olmasından dolayı ilgili 6769 sayılı SMK (Sınai Mülkiyet Kanunu), SMK Yönetmeliği, Vekil sınav, sicil ve disiplin yönetmeliği ile Türk Patent ve Marka Kurumu teşkilat yapısını belirleyen ilgili CB Kararnamesini iyice sindirmek gerekir.

Marka ve Patent Vekilliği Sınavı Hazırlık Eğitimi

İki yılda bir yapılan patent ve marka vekilliği sınavı için online hazırlık eğitimleri yanında sınav yaklaşınca fiziki sınav eğitimleri de yapılmaktadır. Üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri, patent ofisleri yada meslek derneklerinin hazırladığı vekillik sınavı hazırlık eğitimlerine ya da online sınava hazırlık eğitimine katılabilirsiniz.

Marka ve Patent Vekilliği Sınavı Nasıl Oluyor?

Marka patent vekilliği sınavı her iki yılda bir yapılmakta olup marka vekilliği ve patent vekilliği olarak iki kategoride iki aşamalı olarak yapılmaktadır. İlk aşaması test şeklinde genel yeterlilik sınavı, ikinci aşaması ise mesleki yeterlilik sınavı olarak yazılı şeklindedir. Hem marka hem patent vekilliğine aynı anda girebileceğiniz gibi birisine de girebilirsiniz. İlk aşamayı geçip ikinci aşamayı geçemediğiniz takdirde ilk aşama puanınızı bir sonraki sınavda kullanabilir yani direkt ikinci aşamaya katılabilirsiniz.

Marka ve Patent Vekilliği Sınavı Hazırlık Kitabı

Sınava hazırlık amacıyla PEM tarafından Patent ve Marka Vekilliği sınavı hazırlık kitabı meslektaşlar tarafından en çok yararlanılan kaynak. Aynı zamanda farklı kaynakların hazırladığı vekillik sınavına hazırlık, soru bankası ve uygulama anlatımları kitapları da bulunmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir