KOSGEB Girişimcilik Desteği İle İşyeri Açmak
Girişimciler için KOSGEB tarafından sağlanan yeni girişimci desteği ile yeni bir iş yeri açmayı düşünenler için adım adım yol haritası vermeye çalışacağım.
Burada adımlar ve iş planı hazırlama kısa kısa değinilmiştir. Daha fazla detay için girişimcilik ve iş planı hazırlama konularında burada yazdığımız diğer yazıları inceleyebilirsiniz.
1- Girişimcilik Eğitimi
Öncelikle KOSGEB tarafından verilen geleneksel girişimcilik eğitimi ve ileri girişimcilik eğitimi almanız gerekmektedir. Bunun için KOSGEB LMS sistemi üzerinden e-devlet ile giriş yaparak eğitimlere katılabilirsiniz.
Eğitimlere katılmadan önce e-devlet sistemi üzerinden iletişim bilgileri kısmındaki güncel e-mail ve güncel telefon numaralarınızı doğrulamayı unutmayın. Bu kısmı e-devlet sistemi üzerinden iletişim menüsü altından yapabilirsiniz.
Daha sonra ise önce geleneksel girişimcilik eğitimine başlayın. Eğitimler online video dersler şeklinde olup, bazı derslerin sonunda mini quiz şeklinde sınavlar var. Bunları yapıp geçtikçe sonraki videoya yani derse geçebiliyorsunuz. Eğer geçemezseniz o videoyu tekrar izleyip, sonunda çıkacak sınava tekrar katılarak geçmeniz gerekmekte.
Tüm dersleri tamamladığınızda size bir katılım sertifikası üretiliyor ve yine bu sertifikayı e-devlet üzerinden görebilir ve karekod barkodlu olarak indirebilirsiniz.
Eğer işiniz içinde üretim ve yazılım olacak ise ikinci aşama olarak ileri girişimcilik eğitimini tamamlamanız ve e-devletten sorguladığınız sertifikanızda ileri girişimcilik eğitiminin de işlenmiş olması gerekmektedir.
2. İş Kurma
Artık “KOSGEB online girişimcilik eğitimine” katılmış ve sertifika almış girişimci olarak işinizi kurmaya hazırsınız. Unutmayın önce eğitim, sertifika sonra iş kurma ve en sonda iş kurma desteği başvurusu şeklinde çalışıyor girişimcilik desteği şartları.
İşinizi şahıs şirketi, Limited Şirket veya Anonim Şirket olarak kurabilirsiniz. İşyeri adresiniz home ofis olarak evinizi gösterebilir ya da sanal ofis hizmeti veren workinton, koletif house, eofis gibi co-working space kuruluşlarında gösterebilirsiniz. Bunlarda sıkıntı yok. Yeter ki yapacağınız iş bu şekilden evden veya uzaktan yapmaya müsait olsun.
İşletmenizi kurmak için mutlaka bir kaç mali müşavir ile görüşün. Unutmayın ticari hayatta başarınızı etkileyecek en önemli 3 kişi; muhasebeciniz (mali müşavir), avukatınız ve mentörünüzdür.
İşinizin dinamiklerine hakim bir mali müşavir bulmayı, referans almayı unutmayın. Örneğin e-ticaret yapacaksanız e-ticaret yapan müşterileri olan bir muhasebeci ile çalışmak ya da ihracat yapacaksanız ihracat yapan müvekkilleri olan bir mali müşavir seçmek önemli. Kendiniz araştırabileceğiniz gibi mükellef gibi bu işi online yapan uygulamalara da göz atabilirsiniz.
İşletmenizi kurdunuz, sicile kayıt tamam, maliye yoklaması yapıldı ve şirketiniz vergi levhası, sicil gazetesi çıktı. Şimdi son bir adım olarak oda kaydı kaldı. Esnaf, ticaret ya da sanayi odalarından size uygun olana kayıt yaptırıp güncel faaliyet belgesi alıyoruz.
3.KOSGEB’e Şirketimizi Kayıt
Girişimcilik eğitimi, sertifika, iş kurulumu, vergi levhası, sicil gazetesi ve oda faaliyet belgesi tamamsa şirketimizi KOSGEB veri tabanına KOBİ olarak kaydetme zamanı geldi.
Bunun için KOSGEB resmi web sitesine giriş yapıp sağ üst kısımdaki e-hizmetler menüsünde açılan “KOSGEB’e kayıt işlemi” sekmesine tıklayarak adım adım kaydımızı yapıyoruz. Zaten buradaki çoğu bilgiyi e-devlet sistemi üzerinden çekerek dolduruyor bize eksikleri tamamlamak, doğrulamak ve destek başvurularını takip edecek kişiyi atamak kalıyor.
Kayıt sonrası ise “KOBİ Beyannamesi” ya da “KOBİ beyan işlemi” adımını tamamlayarak başvurumuzu tamamlıyoruz. Size bir KOSGEB müdürlüğü ve bu müdürlükten bir uzman tanımlanıyor. İlgili uzman dosyanızı onayladıktan sonra “işletme durum sorgulama” yaptığınızda işletmeniz “Aktif” yazıyor ise bu adım da tamamdır.
4. KOSGEB Girişimci Desteği Başvurusu
Bir önceki adımda olduğu gibi KOSGEB e-hizmetlere giriş yaptığınızda sol menüde “Destek Program Başvuruları” altında “Geleneksel girişimcilik destek programı başvurusu” ve “İleri girişimcilik destek programı başvurusu” adımlarından size uygun olana başvuruyoruz. İleri girişimcilik desteği daha çok üretim yapan firmalar ve bazı yazılım üreten firmalar için geçerli. İşletmenizi kurduğunuzda size verilen NACE kodu eğer “İleri girişimcilik desteği faaliyet konuları” listesinde var ise ileri girişimciliğe yok ise geleneksel girişimciliğe başvuruyoruz.
Yukarıda değindiğimiz linklerden adım adım başvurumuzu online olarak tamamlıyor ve varsa evraklarımızı ve iş planımızı yüklüyoruz.
5. KOSGEB Girişimci Desteği İnceleme ve Kurul
Başvurunuz ön incelendikten sonra eğer gerekli ise düzeltmeler için tekrar size sevk edilir. Geleneksel girişimci desteği başvurusu size atanan uzman tarafından incelenip onaylanır iken ileri girişimci desteği için kurula davet edilirsiniz. Kurulda başvurunuzda ve iş planınızda belirttiğiniz konular, işiniz, tecrübeniz, beklentileriniz ve bu işi yapıp yapamayacağınıza dair değerlendirme soruları sorulur. Ona göre kurul size kararı tebliğ eder ve destek taahhütnamesini yine online olarak doldurduğunuz gün destek başlamış sayılır.
6. İş Planı
Geldik KOSGEB Girişimci Desteği için en ana unsur olan ve ülkemizde henüz yerleşmiş bir kavram olmadığı için girişimcilerimizin zorlandığı İŞ PLANI HAZIRLAMA kısmına. Bu uzun bir konu olduğu için şuradan iş planı hazırlama hakkındaki bölüm bölüm anlatımlar içeren yazılarımızı takip edebilirsiniz. Her iki girişimcilik desteği için de destekler menüsü altından ilgili ileri girişimcilik desteği ya da geleneksel girişimcilik desteği altında mevzuat sekmesi destek detayları için yönetmeliğe baktıktan sonra hemen altındaki başvuru formları sekmesinden iş modeline ilişkin bilgiler bölümünü indirerek iş planınızı ya da yeni adıyla iş modelinizi hazırlayın. Böylece online başvuru sırasında kopyala yapıştır yaparak hızlıca tamamlama şansınız olur.
7. Neler İçin Ödeme Alınır
Destek verilen 3 gurup bulunmakta.
- Kuruluş Giderleri: Bunlar kuruluş aşamasındaki giderler için verilecek olup şahıs işletmeleri için 10.000 TL olup sermaye şirketleri (LTD/AŞ) için 20.000 TL şeklinde geri ödemesiz hibedir.
- Performans Desteği: Bu destek kalemi 1. yılın sonunda 1.yıl performans desteği, ve 2. yılın sonunda 2. yıl performans desteği olarak verilir. İşletmenizde ilgili yılda çalışna olur ise toplam yatırdığınız sigorta prim gün sayısına göre (bağkur hariç) size 5.000, 10.000, 20.000 olmak üzere farklı kalemlerde destek verilir. 30 yaş altı genç girişimci, kadın girişimci ve engelli girişimcilere bu destekten aldıkları miktara 5.000TL ilave edilir.
- Makine-Ekipman-Yazılım Desteği: Bu destek NACE kodu ileri girişimcilik faaliyet listesinde olan ve ilgili ödemeleri kurul tarafından bulunan işletmelere teknoloji sınıfına göre üst limiti 100.000TL, 200.000TL ve 300.000TL şeklinde verilen. Bu rakamlar verilebilecek desteğin üst limitleri olup geri ödemesiz hibedir.
8. Destek Ödeme Başvuruları
Girişimcilik desteği başvurunuz onaylandı, taahhütnameyi yüklediniz ve destek programınız başladıktan sonra öncelikle kuruluş desteği için ödeme talep edebilirsiniz.
Bunun için yine KOSGEB web sitesinde e-hizmetler menüsünden “destek ödeme taleplerinin alınması” sekmesine tıklayarak ilgili başvurunuzu yapıyorsunuz. Gerekli doküman varsa performans desteği için işveren sigorta prim cetvelleri, maaş ödeme dekontları, makine alım faturaları, ödeme dekontları gibi bunları pdf olarak hazırlayıp dosyalayıp ödeme talebinize eklersiniz.
9. Önemli Notlar:
- KOSGEB girişimci desteği sizin kuracağınız işletmeye destek olmak içindir, hiç bir sermayeniz olmadan size iş yeri açıverilecek şeklinde anlamak yanlıştır.
- Makine ekipman yazılım desteklerin tümünde önce sizin ödemeniz, sonra destek kısmının size veya hizmet sağlayıcıya ödenmesi şeklinde çalışır.
- KOSGEB resmi yapısı gereği sadece KOBİ’lere destek sağlar. Yani destek başvurusu yapabilmek için iş yeri açmalı ve KOSGEB veri tabanına kobi olarak kayıt olmalısınız. Bu olmadan destek başvurusu yapabilmek veya girişimci olarak iş planı-proje sunabilmek mümkün değildir.
- Destekten faydalanmak için iş yeri açmak fikri hatalı olup, zaten açacağım iş yerine nasıl destek sağlayabilirim diye düşünmek daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.
- Etrafınıza bakın, ihtiyaç olan ürün, hizmet veya işletmeyi araştırın, yeni iş fikirlerine bakın, tecrübelerinize başvurun, etrafınızdaki herkesle konuşun, düşündüğünüz iş fikri ile tecrübeli ve bilgili herkesle konuşun ve fikirlerini alın.
- Unutmayın kimse sizin fikrinizi çalamaz, eğer çalabiliyorsa henüz olgunlaşmamış bir iş fikri demektir.
Girişimcilik desteği başvurusunu yaptıktan sonra “işletme geliştirme desteği” başvurusunu da yapın ve taahhütnamesini doldurun. Bu destek 2 yıl süreyle veriliyor ve sonra yeni başvuru ile yeniliyorsunuz.
İşletme geliştirme desteğiniz onaylandıktan sonra;
- Nitelikli eleman (üniversite mezunu eleman) desteği,
- Patent ve tasarım desteği,
- Belgelendirme desteği,
- Fuar desteği,
- Yurtdışı iş gezisi desteği
gibi bir çok alt desteğe erişiminiz oluşmakta.