Yeni SEO Stratejileri
Web sitesi ve diğer online varlıklarınızın Google gibi arama motorlarında öne çıkarak daha fazla potansiyel ziyaretçinin gözünün önüne gelmesi için yapılan çalışmalar bütünüdür SEO.
Bu çalışmalar arama motorları algoritmalarını değiştirdikçe gelişmekte ve evrilmektedir.
Google arama sonuçlarından;
- %30: Reklamlara tıklanma oranı,
- %70: Organik sonuçlara tıklanma oranı.
Her tıklanması ücret olan reklamlar ile %30’a mı hitap etmeye çalışmak yoksa, daha düşük maliyetli ve uzun vadeli kazanç sağlayan %70’e mi hitap etmeli.
Cevap ortada. Tabi ki e-ticaret sitesi, ürün lansmanı gibi konularda reklam hızlı dönüşüm için ideal ama yanına mutlaka SEO stratejileri eklenmeli.
Eskiden backlink almak, link döngüsü, her yerde tanıtım yazısı ve sosyal medya paylaşımları SEO uzmanı arkadaşlar tarafından en çok kullanılırdı. Ama artık yeni güncellemeler ile google farklı şeyleri ölçümlemeye ve sıralamaya etki eden şeyleri değiştirdi.
Yeni SEO etmenleri;
- Reputation: Yani saygınlık ve alanda otorite olarak değerlendirebileceğimiz kavram
- User Experience: Kullanıcı deneyimi,
- Sayfa hızı,
- Mobil uyumluluk,
- SSL sertifikası,
- Sosyal medya,
- İçerik yaşı,
Gelin bu kavramlardan özellikle 2018’de öne çıkan kullanıcı deneyimi ve 2019’da belirleyici olacak olan saygınlık ve otorite olmak konusuna değinelim.
REPUTATION: OTORİTE VE SAYGINLIK
Bundan sonra artık sitenin, markanın yada yazarın konudaki otoritesi yani saygınlığı en önemli etken haline geldi. Yeni bir içerik ürettiğinizde google aramalarında üst sıralara yükselme konusunda yazının kalitesi yanında yazanın, yayınlandığı web sitesinin veya firmanın otoritesi de önemli.
Örneğin “amazon dropshipping” alanında yazılar yazıyorsanız sizin kişisel olarak “amazon” hakkındaki bilgiler konusunda kişisel markanız burada önem kazanıyor. Zira kullanıcılar belirli bir alanda marka olmuş ve kabul görmüş kişilerin yazılarına daha çok itibar ediyorlar. Tabi doğal olarak google amca da.
Bu otoriteyi sağlamak nasıl olacak peki? İşte o birazda kişisel markalaşma ile alakalı, bu konuda İngilizce konusunda az biraz bilgili olan arkadaşlarımız “personal branding” konusunda arama yaparak çok değerli bilgilere, ilham verici hikayelere ve ip uçlarına ulaşabilir.
İÇERİK OTORİTESİ
Biliyorsunuz botlar ziyaretçilerin sitenizdeki kullanıcı haraketlerini incelemekte. Bir yazı için içeriğinize gelen kullanıcı yazıyı sonuna kadar okuyor mu, yoksa ilk iki paragrafı okuyup geri çıkıp diğer arama sonuçlarına mı bakıyor?
Eğer diğer arama sonuçlarına dönüyorsa maalesef yazınızın otoritesi düşmekte ve sayfanız aşağıya doğru itilmekte.
Ama kullanıcı içeriğiniz okuyor, içinde zaman geçiriyor ve bir sonraki adıma geçip google arama sonuçlarına dönmüyorsa, yada yeni sekmede açtığı diğer sonuçlarda sizinkisinden az zaman geçiriyorsa işte bu otoritedir. Bir sonraki adım benzer yazılar sekmesinden bir yazıya geçebilir, ana sayfa, hakkımda yada iletişim sayfalarına geçebilir yada yazı içerisindeki linkler ile ilerleyebilir.
Burada çok yanlış anlaşılan bir mevzu ise sürekli site içerinde ziyaretçiyi tutmaya çalışmak. Bunun yerine sitenizdeki ilgili sayfaya yönlendirme kadar okuyucunun bilgisini tamamlayıcı dış sayfalara da gönderebilirsiniz. Bu yazınızı okuayn kişinin yapacağı bir sonraki adıma yönlendirmek, varsa konuyla ilgili resmi bir kalvuza link vermek, konunun daha detaylı anlatıldığı bir forum, blog yada youtube videosuna yönlendirmek olabilir.
Ki bu durumda, sizin yönlendirdiğiniz sayfada da çok zaman geçirir ise buda sizin ve sayfanızın otoritesine katkı sağlar. Kısaca bir pazarlama ve marka yönetim bakış açısı ile konulara bakmakta fayda var.
SAYFA HIZI
Artık web sitenizin yada ilgili sayfanın açılma hızı çok önemli hale geldi. Özellikle ziyaretçilerin 3de 2sinin mobil cihazlardan eriştiği ülkemizde mobil uyumluluk ve hız öne çıkıyor.
Mobil ve desktop için “page speed” test yazıp bulduğunuz kaynaklardan yada “Google search console”dan yapabilirsiniz. Özellikle wordpress bir site kullanıyorsanız bir eklenti ile kolayca halledebileceğiniz gibi mobil sonuçlar için AMP sayfalar geliştirmek faydalı.
SSL Sertifikası
Sitelerin http’den https’ye geçmesini ve kullanıcıları daha güvenli sörf yapmasını amaçlayan Google artık SSL sertifikalarısı olmayan siteleri “güvenli değil” olarak işaretleyerek negatif yönde itmektedir.
REKLAM VE SEO
Bir çok seo uzmanı yada profesyoneli özellikle yeni sitelerde google reklamları yada sosyal medya reklamları ile siteye ziyaretçi çekmenin SEO’ya faydası olacağını söylerek müşterilerine reklam hizmeti satmaktalar.
HAYIR, reklamların SEO’ya katkısı yok maalesef. İnternet reklamları sadece bir ROI için yani bir amaç için yapılmalıdır, satış, müşteri talebi toplama, marka bilinirliği, hizmet duyurusu gibi.
SOSYAL MEDYA
Artık hemen hemen hepimiz de, çocuktan ihtiyara herkesin elinde cep telefonu var ve ortalama 2 saati sosyal medya mecralarında geçiyor insanımızın. Dolayısı ile sizinde potansiyel kullanıcıların olduğu mecrada olmanız gerektiği için web siteniz için ürettiğiniz içerikleri buralarda paylaşmak kadar, sosyal medya mecraları için de o alanın dinamiklerine uygun içerik üretmek çok önemli.
Facebook ve twitter paylaşımları tamam. Yazınızda geçen resim ve fotoğrafları pinterest üzerinde oluşturduğunuz ilgili panolara kaydetmek görsel aramalar başarısı için çok önemli. Ama profesyonel hizmet sunuyorsanız LinkedIn içerisinde bir post yazarak bu yazınıza link vermek hizmetler için inanılmaz fırsatlar sunar. Bu yazınızın ekran görüntüsünü veya ilgili bir resim ile altına konudan kısa bahsedip devamı için şuradaki yazıyı ziyaret edin şeklinde instagram paylaşımları ideal.
Bunlar dışında önemli yazılarınız için Youtube videoları yapmak ve altlarına yazınıza link vermek bulunmaz nimet. Örneğin bu yazıyı hazırladıktan sonra kullandığım cep telefonu ile aşağıdaki videoyu hazırladım. Bu videoyu hem bu yazıya ekledim hem de video altına bu yazının linkini ekledim. Çift taraflı değer üretmek çok önemli. Tabi ki güzel videolar, harika geçişler ve güzel editler Youtube videosu işini cazip hale getiriyor ama yine de önemli olan içerik. benim yaptığım gibi basit ile başlayıp zamanla geliştirebilirsiniz.
Online mecrada yaptığınız işlerin ve girişimlerin başarılı olması dileklerimle.