Yeni Başlayanlar İçin SEO Teknikleri
Artık sizde dijital dünyada yerinizi aldınız, bir web siteniz var ve ilk sayfaya çıkmak için SEO teknikleri araştırmaya başladınız.
İşte sizi yavaş yavaş profesyonel bir internet girişimcisi yapacak, sitenizi öne çıkarıp daha fazla ziyaretçi ile değer kazandıracak, kişisel veya kurumsal markanızı güçlendirecek, satışa dönüşen ziyaretçiler sağlayacak dijital pazarlama çalışmalarına adım atmaya hazırsınız.
SEO Nedir?
Öncelikle, nedir bu SEO, 3 harfli olması bizi korkutmalı mı, yoksa bu atla deve değil mi?
SEO kelime anlamı itibari ile “Search Engine Optimization” kelimelerinin ilk harflerinden kısaltma olup “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelmektedir.
Teknik olarak ise Google gibi arama motorlarında web siteniz ve içeriklerinizin ziyaretçilerin yaptığı aramalarda görünür olması, tıklanması için ilk sayfaya gelmesi ve daha fazla dönüşüm içinde ilk sıraya/sıralara yükselmesi adına yapılan çalışmalara SEO çalışmaları diyoruz. Bu alanda uzmanlaşmış, tecrübe kazanmış, sektörde network oluşturmuş ve gerekli uygulamalara sahip olmuş kişilere de seo uzmanı diyoruz.
SEO Teknikleri
Yazımızda kısaca aşağıda sıraladığım tekniklerden bahsedeceğim.
- Özgün içerik üretin veya satın alın.
- Mevcut sayfalarınızı dönem dönem güncelleyin ve eski yazılarınızı uzatın.
- Site hızınızı arttırın.
- Mobil uyumlu temalar kullanın ve mümkünse AMP uyumlu hale getirin.
- Anahtar kelimeler yerine konuya odaklanın.
- Youtube seo konusuna önem verin.
- Backlink çalışması yapın.
- Analytics, search console gibi raporlama ve takip araçlarını düzenli kullanın.
Sektörünüz veya web sitenizin amacı ne olursa olsun ziyaretçilere sunacak içeriğinizin kalitesi sitenizi belirler. İster tek sayfa ister onlarca sayfadan oluşsun her sayfadaki görseller ve başlık etkileyici olmalı. Bu başlık altında yer alan yazı, makale ve içerikleriniz ise okuyucuya fayda sağlayıcı, fikir verici ve ona değer katıcı özellikte olmalı. Bunlar için etkili makale yazmak ve SEO uyumlu içerik gibi konularda kendinizi geliştirebilirsiniz.
Sitenizde hali hazırda yayınlanan yazıları ve sayfaları zaman zaman güncellemek belki de en etkili SEO tekniği olarak tavsiye edebileceğim bir çalışma. Ayda bir de olsa, bir gününüzü ayırarak bunları yeniden okuyup, varsa kelime hataları düzeltmek, güncellenen bilgileri değiştirmek, bir kaç cümle daha eklemek ve her defasında yazıyı bir adım daha öteye götürerek geliştirmek gerekli.
Sitenizin hızı SEO teknikleri içerisinde belki yeni başlayan olarak sizi düşündürse de aslında sizde bir kaç küçük değişiklik ile sitenizin hızını arttırabilirsiniz. Öncelikle web sitesi içerisindeki resimlerin boyutlarını düşürün. Bunun için bilgisayarınızda kurulu gelen paint programını bile kullanabilirsiniz. Resimlerinizi 900*600 piksel gibi bir boyuta ayarlayabilir, yeniden kaydet diyerek düşürebilirsiniz. Telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan bir web sitesi sayfası açtığınızda o sayfadaki tüm unsurların indirildiği mantığı üzerinde düşünürseniz içeriğinizdeki yazı dışı unsurları yani resim, video, flash, form vs. ne kadar azaltır ve boyutlarını düşürürseniz indirme dolayısı ile site açılma hızı düşecektir.
Gelişen teknoloji ve artan mobil veri hızı sayesinde artık internet aramalarımızın büyük çoğunluğu cep telefonumuz üzerinden yapılıyor. Bu nedenle kullandığınız temanın mobil uyumlu olması ile sizi öne çıkarır. Ayrıca hızlandırılmış mobil sayfalar anlamına gelen AMP sayfalar da çok faydalıdır. Eğer WordPress kullanıyorsanız AMP eklentisi kurarak kolayca bu işi halledebilirsiniz. Bu SEO tekniği mantığında her sayfa için bir normal bir de AMP uzantılı sayfa oluşturulur. Kullanıcı cep telefonu ile arama yaptığında kendisine bu AMP uzantılı sayfa gösterilir ve bu sayfada diğer versiyonun aksine kenar çubukları, alt ve üst kısımlar gibi yazı dışı kısımları göstermeyerek hızlı açılma sağlar.
Yazılarınızı hedef anahtar kelimeler ile doldurmak yerine yazı genelinde okuyucuya sağlayacağınız faydaya odaklanın. İçerik okunur, anlaşılır, akıcı, akılda kalıcı ve paylaşılası kalitede olması konusunda çaba harcayın. Youtube SEO alanında kendinizi geliştirin ve web sitenizi destekleyici videolar oluşturarak web sitenize referanslar verin.
Sizin internet dünyasındaki referanslarınız diyebileceğimiz backlinkler ise diğer siteler, sosyal medya paylaşımları ve tanıtım yazıları ile sitenize giden linklerdir. Bunun için ücretli veya ücretsiz backlink çalışmaları yapabilirsiniz.
Bu tüm çalışmalarınızı optimize etmek, mevcut durumu ölçmek ve performansı arttırmak için Google analytics, search console gibi web master araçlarını kullanmanız gerekli.