SEO ve Backlink

SEO çalışmalarında backlink ne kadar etkili, önemi nedir, nasıl bir strateji izlenmeli ve Google’da yükselmek için backlink alma nasıl olmalı konularında gelin birlikte bir bakış atalım.

Daha önceki yazılarımızda Backlink nedir ve Backlink nasıl alınır konularına değinmiştik. bunları da göz önünde bulundurarak SEO açısından backlink değerlendirmesi yapalım.


Backlink Nedir

Bir web sitesinin ana sayfası yada alt sayfalarından bir yazı veya resim üzerinden diğer bir web sayfasına verilen bağlantıya verilen ada backlink denir. kısaca backlink verenin alana referans olması şeklinde tanımlayabileceğimiz bu yapı, özellikle SEO çalışmalarında en ana etken madde olarak kullanılan yapı taşıdır.

Diğer sitelerden ve sosyal medya platformlarından alınan linklere backlink diyoruz.

Backlink Nasıl Alınır

Başka web sitesi, sayfa veya sosyal medya platformlarından sizin web sitenizin ana sayfası ve alt sayfalarına gelen bağlantılar bu backlink nasıl alınır konusuna genel bir bakış atalım. Backlinkler site footer alt ve yan sütünlarında yazı üzerinden, bir resim banner üzerinden, tanıtım yazısı örneğinde olduğu gibi yazı içerisinden yada yazıya yapılan yorumlar şeklinde olabilir.

Bu backlinkler ücretli veya ücretsiz olarak edinilebilir. Gelin önce para ödeyerek alabileceğiniz link kaynaklarına baktıktan sonra farklı kaynaklardan bir ücret ödemeden alabileceğiniz back link kaynaklarına göz atalım.

Ücretli Backlink Alma

Ücretli backlink kaynakları genellikle bir web sitesinden ücretini ödeyerek sitenize giden bir bağlantı sağlaması şeklinde olur. Bunun en organik ve etkili kısmı tanıtım yazısıdır. Tanıtım yazısı bir blog, haber sitesi veya sosyal medya hesabında içerisinde sizin sitenize link içeren bir tanıtıcı yazının yayınlanması şeklindedir. Bu size hem ilave bir backlink sağlar hem de o siteden ziyaretçi getirir.

Tanıtım yazısı genellikle içerisinde 3 adet link olan, bu linkler istediğiniz ama o site ile de uyumlu etiketler şeklinde olursa faydalı olan okuyucu odaklı yazılardır. Satın alma şeklinize göre belirli süreli veya süresiz tanıtım makalesi yayınlayabilirsiniz.

Footer backlink ise web sitelerinin alt ksımlarında yer alan alanlarda bir anahtar kelime ile sitenize link verilmesidir. Bu alt kısım, yan kenarlar, konu araları veya üst kısım gibi farklı yerlerde de konumlandırılmış olabilir. Bu linkler genellikle aylık ve 3 aylık şekilde satılır.

Banner backlink ise bir banner görseli ile hem reklam yapma hem de o bannerden sitenize link edinmek şeklindedir. Link koyacağınız site ziyaretçisine uygun ve onların dikkatini çekecek bir banner hem web site SEO çalışması için değerli bir link sağlar hem de ziyaretçi kaynağı olur.

Sosyal medya backlink ise web sitenizden bir yazının, görselin veya ana sayfanın paylaşılması ile elde edilen bir linktir. Bunu tabi altta değineceğimiz gibi siz ücretsiz olarak da paylaşabilirsiniz ama o konuda otorite bir sayfa veya profilin paylaşması, takipçi sayısı çok olan birisinin tanıtması çok daha değerli bir backlink çeşidi olur. Örneğin bir Youtube videosu açıklamasında, Facebook paylaşımında, bir Twitter yada bir LinkedIn yazısında sitenize link verilmesi hele hele bir anahtar kelime ile almanız çok faydalı olur. Burada ilgili sosyal medya platformunun dinamiklerini, ilgili kaynağın takipçi kitlesini ve SEO çalışması hedefinizi iyi analiz etmeniz son derece önemli.

Zira backlink sadece alınmak için alınmak. Bir amaç doğrultusunda ve bir strateji ile ilerleyerek alınır. Önce içerik eklemek, ücreti ve ücretsiz kaynaklardan adım adım backlink alarak organik görünen bir SEO yapmış olursunuz.

Ücretsiz Backlink Alma

Ücretsiz backlink için önemli kaynaklar sosyal medya, forumlar, yorum yapılabilen siteler gelir.

Sosyal medya linkleri ile blog, firma veya e-ticaret sitenizi hemen ücretsiz olarak tanıtmaya başlayabilirsiniz. Ekran görüntüleri ile Tiktok, Instagram gibi görsel paylaşımlar, ürün veya hizmetleri anlattığınız video açıklamaları içerisine açıklama koyarak Youtube, sitenizdeki resimleri pinleyerek Pinterest, ilgili kitlenin ilgisini çekecek içerikler üretip sitenize girdikten sonra bunları Twitter, Facebook, Linkedin gibi kaynaklardan paylaşarak çok güzel backlink almaya başlayabilirsiniz.

Yorum Backlink ise farklı sitelerde konularak yorum atarak edindiğiniz backlink çeşididir. Bu bir blog olabilir bir sözlük olabilir vs. Orada sitenizin ilgili olduğu konulara yorum yaparak katılmak, yorum içinde kendi sitenizden yada sitenizdeki bir yazıdan referans olarak bahsetmek güzel bir çalışma olur.

Profil backlik ise farklı mecralarda açtığınız profillerde yer verdiğiniz web sitesi linkinizdir. örneğin Instagram profilinizin biosunda yada Tinder hesabınızın açıklama kısmında yazdığınız web sitenize ait backlinkler gibi.

Forum backlink ise yorum backlink SEO çalışmasına benzer şekilde forum sitelerinde konulara katılarak katkı sağlayıp içerisine bakın şu yazıda şunu anlattım, şu ürün de var, şu içerik nasıl olmuş gibi şekillerde kendi web sitenizden link yerleştirdiğiniz çalışmalardır.

Unutmayın backlink size referans verilen bir yapının adı olup referansın ve referans verenin sizinle ilgisi çok önemlidir. Sitenizle aynı kategoride olan, ilgili yazıyla ilgili içerikler barındıran, mümkünse sitenizden daha eski ve ranking değerleri daha iyi olan sitelerden link almaya çalışın. İster footer link olsun ister tanıtım yazısı içinde link olsun ara ara kontrol etmeyi unutmayın.

LinkedIn'de Takip Edin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir