Nasıl İhracat Müşterisi Bulabilirim
Kendi ürünlerinizi yada aracılık yaparak üreticilerin ürünlerini yurt dışında satışını yapmak üzere ihracat müşterisi bulma konusu genelde yeni girişimciler için çok bilindik bir sorudur.
Kuşkusuz her sektör ve pazar için farklı alternatifler ve yollar olsa da bugünkü yazımızda genel olarak ihracata yeni başlayacaklar için ip uçları vermeye çalışacağız.
Her iş ve proje önce iyi bir planlama ile başlamalı. Burada ilk soruları kağıda yazarak başlayın. Ne satıyorum, hangi ülkelere satabilirim ve nasıl satabilirim. Buna göre öncelikle bir ülke belirleyin. O ülkeye satışa odaklanın ve satış yapmaya başladıkça yeni ülke ekleyerek arttırmaya devam edin. ben şu şu ülkelere satış ihracat yapacağım diyerek çok geniş bir alana çalışmalarınızı bölmek hem fokusunuzu dağıtır hem de birim potansiyel müşteriye ayıracağınız eforu düşürür.
Bence öncelikle en önemli pazarınız olmasını istediğiniz, hali hazırda talebin olduğu yada rekabetin az olduğu bir ülke seçerek başlayın. Daha sonra bu ülkede kime nasıl satarım. Bir distribütöre mi ihtiyacım var, toptancılara mı ulaşayım, perakende satışı mı deneyeyim yoksa direkt satış kanallarına mı göndereyim. Ya hangisi avantajlı olursa deneriz, o olmaz ve olmuyor azizim.
Senin bir marka stratejin, ihracat hedefin, o ülke ve sonraki ülkelerde nasıl yapılanacağın gibi iş planı detaylarını önceden belirlemiş olman lazım.
Hedef müşterin belli olduktan sonra iş çok kolaylaşır. Lojistik kısmı için gerçekten ülkemizde çok farklı ve değerli lojistik işi yapan firmalar var. işi uzmanına havale etmek en güzeli.
Gelelim o yabancı ülkede satış yapabileceğimiz ihracat müşterisi bulmaya.
Eğer müşteri B2B ise fuarlar hala etkili, iş ziyareti önemli ama artık B2B’nin kalbi Linkedin’de atıyor. Güzel bir kişisel profil, hedef dilleri içeren şekilde yapılandırılmış bir işletme sayfası ile başlamakta fayda var. Bu konuda bir Linkedin danışmanı ile çalışmanızı tavsiye ederim. Profili ve şirket sayfasını profesyonel hale getirmek, içerikler paylaşmak ve etkileşim sağlamak için bir bilenden yardım almak size yol aldırır.
Yerel partner edinmek bizim ortaklığa ters bakan iş yapma kültürümüze uydurmak zor olsa da o ülkede veya bölgede iş yapan firmalar ile farklı iş birlikleri kurmak hızlı ilerlemek ve kalıcı olmak için çok değerli. Bu satış, pazarlama, depo, dağıtım, markalaşma vb. bir çok farklı yapılar için parça parça da olabilir.
Hedef ülkede hedef kitlenizi belirledikten sonra bu kitleye uyan firmaları Linkedin’den bulabilirsiniz. Google arama ile bulabilirsiniz. O ülkeye gidip ziyaret yaparak keşfedebilirsiniz. Instagram vb. sosyal medya kanallarından DM atarak, etiketleyerek ve yorumlar bırakarak etkileşime geçebilirsiniz. Günümüz dünyasında artık her şey elinizdeki telefon kadar uzak, ekrana dokunmak kadar yakın.