Güneş Işığı İle Aydınlatma
Eskiler güneş giren eve doktor girmez derlerdi, şimdi ise konutlarımızda, iş yerlerimizde ve endüstriyel tesislerde güneşli havalarda bile güneş ışığına hasret kalıyoruz. Güneşli ve açık havalarda bile elektrik ile aydınlanarak israf ediyoruz.
Özellikle endüstriyel tesislerde olmak üzere bir çok yapıda çatılar, kapalı alanlar, büyük yapılarda cepheye komşu olmayan odalar gibi alanlarda gün ışığını alamıyoruz. Bu alanlarda gündüz bile ışık yakıyoruz. Hem elektrik faturamıza yansıyor, hem de gün ışığı alamadığımız için psikolojik olarak etkilenmekteyiz.
Özellikle yüksek çatı tesislerde, atelyelerde ısıtma-soğutma giderlerini minimize etmek amacıyla pencereler az konulmakta veya hiç konulmaktadır. Bu nedenle aydınlatma için gündür dahi lambalar yakılmaktadır. Evlerde holler, banyo gibi penceresi alanlar yada binalarda iç kısımlarda kalan odalar ve iş yerleri de maalesef güneşli günleri bol olan memleketimizde gündüz vakti dahi karanlık ve kasvetli olmaktadır. Güneş enerjisi maalesef yeterince kullanılmamaktadır.
İşte “güneş tüneli-sun tunnel” olarak isimlendirilen bu teknoloji ile çatıya yerleştirilen bir alıcı ile gelen güneş ışığı reflaktör-yansıtıcı yüzeye sahip tünel şekilli boru içerisinden aydınlatılacak mekan içerisindeki difüzör olarak isimlendirilen aydınlatma aparatına ulaşmaktadır. Bu difizör kendisine gelen ışığı, bir lamba gibi dağıtarak gün ışığı ile aydınlatma sağlamaktadır.
yukarıdaki resimde penceresi olmayan bir lavabo banyo alanında gündüz vakti lamba ile aydınlanma ve sonrasında güneş tüneli aydınlanma örneklendirilmiştir.
Ülkemizde Ankara merkezli Form group işletmesi sunvia markasıyla gerek konut gerekse endüstriyel uygulamalar için güneş tüneli ve diğer gün ışığı ile aydınlanma sistemleri sunmaktadır.
Sizlerde güneş ışığından maksimum yararlanmayı sağlayan bu teknolojik aparatları ve güneş tünellerini-sun tunnels kullanarak hem tasarruf edebilir hem de evreci çözümler kullanabilirsiniz.