Minnak Startuplar İçin Büyük İmajlar

Kim olduğunuz yada iş fikrinizden bağımsız olarak yeni kurduğunuz her girişim, işletme ve start-up küçük olarak başlar.

Küçük başlamak girişimci için avantaj iken yatırımcı, müşteri, tedarikçi, partner ve pazarlama için dezavantaj olabilir. İşte tamda bu noktada o yeni kurduğunuz minnak startup’ınız için daha büyük bir imaj ortaya koymak bu sorunları aşmayı ve rekabet avantajı sağlamayı kolaylaştırır.

Küçükten başlamak maliyetleri düşürmek, operasyonu kolay yönetmek, adım adım ilerleyerek sistemi kurmak gibi bi çok avantaj sağlar. Ama bir yatırım almak istediğinizde yada müşteri ile etkileşime geçtiğinizde büyüklük önem arz eder.

Araştırmalar gösteriyor ki ister bir ürün satın, ister bir hizmet sunun müşteriler daha büyük işletmelerden yana tercihini kullanmaktadır. Belki küçük esnafın hızla kayboluyor olmasının sebebi de bu olabilir. Müşteri bir satın alma kararı verirken, karşısındaki firmanın büyüklüğü, kendisi ile iletişim kurabilecek kapasitede bir müşteri temsilcisinin varlığı, karşılaşabileceği problemlerin çözülebileceği gibi kurumsal firma kapasitesindeki kriterleri göz önünde tutmaktadır.

İşte tam da bu nedenle yeni girişiminiz startup işletmeniz için daha büyük görünmek ve bu yönde imaj çizmek gerekliliği ortaya çıkar.

Profesyonel Görünümlü Web Sitesi

Her şeyin internette olduğu dönemde startuplar için web sitesi en önemli vitrin konumunda. İşinize uygun ve müşteri kitlenize hitap eden profesyonel bir internet sitesi hazırlamalısınız.

Bu demek değil ki grafikler, slaytlar gibi hareketli ve cafcaflı şeyler ile sitenizi doldurmak anlamı çıkmamalı. Böyle bir site içerisinde müşteri yada yatırımcı aradığını bulamayacaktır. Bir işletmenin web sitesi o işletme için bir çok ip ucunu ortaya koyacaktır. O nedenle sitenizi profesyonel göstermek için aşağıdaki adımlara özen gösterebilirsiniz.

  • Sitenizin alan adı ve url’leri girişiminiz için kullandığınız marka ile aynı olmalı. Özellikle .com uzantılı bir alan adı almak işe başlamak için güzel bir başlangıç. Akılda kalıcı, markalaşmaya müsait ve diğer markalardan ayırt ediciliğe sahip bir domain.
  • Kolay Gezinim ziyaretçilerin sayfalar arasında kolayca gezinmesini, hakkımızda, iletişim, hizmetlerimiz, referanslar, çalışmalarımız ve portfolyo gibi bilgilere ulaşmalarını kolaylaştırmak
  • Ekip kısmında sizin, çalışanlarınız ve ortaklarınızın fotoğraflarını ve bilgilerini koymak

Bunlar yanında bir seo uzmanı ile çalışarak web sitenizi ve sosyal medya hesaplarınızı yukarıya doğru taşımaya yardımcı olmalarını sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medya İmajı

Web sitesinden sonra en önemli vitrininiz sosyal medya imajınızdır. Burada profil bilgileriniz, profil resminiz, paylaştığınız görsel ve içerikler kurumsal bir firma ciddiyet içerisinde olmalıdır. Ürün, hizmet ve işletme politikalarınız gibi paylaşımlar yanında müşterilerinize sunduğunuz ürün ve hizmetlerin faydası hakkında paylaşımlar yapmak da önemli.

Bunun için sektörünüzdeki rakip firmaların sosyal medya hesaplarını inceleyerek başlayın. Nasıl bilgilere yer vermişler, neler paylaşmışlar, müşteriler ne yorumlar yapmışlar, bunlara nasıl cevap yazmışlar gibi bir çok detayı inceleyip faydalı bulduklarınızı not alın. Bu notlarınızdan derleyerek bir sosyal medya stratejisi oluşturarak düzenli ve programlı ilerleyin.

Basın Bildirisi

Basın bildirisi, tanıtım yazısı ve başka kaynaklarda bir firmaya ait bilgilerin yer verilmesi o startup için referans ve güven veren yazılardır. Sizde rakipleriniz, sektördeki firmaların basın bildirilerinden örneklemeler yaparak kendi basın bildirinizi hazırlayarak sektörel site ve yerel internet haber sitelerinde yayınlatabilirsiniz.

Ayrıca ürün, hizmet, açılış yada yeni ofisiniz gibi bilgiler için haber tadında yazılar hazırlayarak yayımlayın. İşletmenizin hedef müşterilerinin takip ettiği web sitesi ve bloglarda tanıtım yazısı yayınlamak etkileşimi arttırır. Tanıtım yazısı için r10.net gibi forum sitelerinden yada süper içerik, bionluk, sadeceon gibi pazaryerlerindeki freelancerlardan yardım alabilirsiniz.

Müşteri Etkileşimi

Müşterileriniz yada potansiyel müşteri adayları ile etkileşimde iletişimin önemi çok büyük. Burada ulaşılabilir olmak kadar hızlı dönüş yapmak, doğru iletişim ve müşteri isteklerini çözebilmek çok önemli.

  • Ulaşılabilir olun. Telefon, mail, sosyal medya, Whatsapp veya diğer kanallar müşterileriniz nereden size ulaşmak istiyorsa siz de orada olun. Bu bir arama ise cevap verebilir yada kısa sürede geri dönebilir olun. Yazılan mesaj ve maillere cevap vermek için düzenli kontrol edin.
  • Anlayışlı olun. Bazen müşterileri anlamak çok zor olabilir. Büyük firmalar ise müşterileri ama özellikle de zor müşterileri idare etmekte ustalaşmışlardır. Siz de onlar gibi bu iletişimi yönetmeyi ve yönlendirmeyi öğrenin.
  • Arşivleyin. Müşteri iletişiminden gelen soru, görüş, öneri, şikayet ve tavsiyeleri not alın. Diğer firmalardan tedarik, ürün, partnerlik ve satış ortaklığı gibi talepleri de arşivleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir