2023 Hedefleri ve Hedefler Neden Tutmaz Değerlendirmesi

2022 bitsin derken 2023’de almış başını gidiyor. Bakalım 2023 beklenen o güzel yıl olabilecek mi, size neler getirecek. Yeni adımlar, yeni başarılar, yeni başlangıçlar ve her şeyden öte iç huzur getirmesi dileklerimle.

Bu sayıda,

  • Yeni yıl hedefleri belirlerken nelere dikkat etmeli,
  • Benim 2023 hedeflerim neler,
  • Yeni yıl hedeflerini anlamlandırmak için geçen yıla göz atmak ve benim 2022 hedeflerim nelerdi ne kadarı gerçekleşti,
  • Hedefler neden tutmaz. Planların başarısız olmasın 3 temel nedenindenbahsedeceğiz.

Yeni Yıl Hedefleri Belirlerken;

Hedefler yapılabilir parçalara dönüştürüldüğü zaman planlar diyoruz. Plan yapmak konusunda en sevdiğim söz ise Eisenhower’dan, der ki;

Plan hiçbir şeydir, planlama her şey. planlamayı başaramıyorsanız, başarısızlığı planlıyorsunuz demektir.

Yeni yıl hedefleri ya da sıkça karşılaştığınız şekli ile “new year resolutions” yeni yılda yapmak istediklerimiz, kendimizde gerçekleştirmek istediğimiz değişiklikler, işimizde atmak istediğimiz adımlar ve en önemlisi kazanmak istediğimiz alışkanlıkları not ettiğimiz, ilerleme kaydettiğimiz adımları belirlemek ve parçalara bölmek şeklinde takvime bağladığımız planlardır.

Öncelikle bu hedefler ölçülebilir, yapılabilir, ne kadarı ne zaman yapılacak ve yıl sonunda nereye ulaşacak belirlemiş olmalıdır.

Yazdığınız hedefin sonucu veya nereye geldiğinin ölçülebilir olmasını şöyle özetleyelim. Ben yıl sonuna kadar zengin olacağım hedefi ölçülebilir değildir. Zenginlik ne kadar bir paradan bahsediyoruz, yada yılsonuna zayıflayacağım da ölçüsüz. Bunun yerine bu yıl 150bin dolar kazanacağım yada 70 kiloya düşeceğim ölçülebilir bir hedeftir. Hem zaman zaman durumu ölçebileceğimiz hem de yıl sonunda sonucu ölçebileceğimiz yapıdadır.

Diğer bir konu ise yapılabilir olmasıdır. Eğer diyete başlayacaksanız 120 kilo iken ben 70 kiloya zayıflayacağım teknik olarak yapılabilir olsa da yapılabilir değildir onun yerine 100 kiloya düşeceğim daha yapılabilir. Yada henüz yılda 10 bin dolar kazanmamışken 100bin dolar yapılabilir değildir, önce bu yıl 10bini sonra seneye 100bini hedefleyebilirsiniz. Demem o ki önce adım atmayı sonra koşmayı sonra da maratonu hedefleyin.

Süreklilik açısından bu belirlediğiniz hedefi gerçekleştirmek için aylık, haftalık yapmanız gerekenleri ve ara hedef noktalarını belirleyin. Yılda 20 kilo hedefledi iseniz ilk aylarda hızlı kilo vereceğiniz, sonrasında yavaşlayacağını ve devam etmek için bir süre düştüğünüz kiloda kalmanız gerektiğini düşünerek hedef yapın. Ya da para için önce az kazanacağınız, kazandığınızı tekrar işe yatırarak daha fazla kazanmaya başlayacağınızı düşünmeli, ihtiyaçlarınızı ve giderlerin dönemselliğini vs düşünmeniz ve bir tabloya yazmanız 2023 hedeflerinizi daha makul yapılabilir, ölçülebilir ve adım adım ortaya çıkarılmış olur.

Benim 2023 Hedeflerim;

Benim yeni yıl hedefleri şunlar, peki ya sizinkiler, yorum olarak bırakın bakalım.

  • Ayda 1 kitap okuyarak, 2023’de 12 kitap okumak. (2022’de 5 adet okumuştum.)
  • Haftada 1 video çekerek 2023 yılında 52 video içerik üretmek,
  • Beslenme alışkanlıklarımı biraz daha düzenleyerek 80 kiloya zayıflama,( 2022’de 105’den 92’ye düştüm.)
  • Haftalık e-mail bültenimi düzenli yayınlayarak 2023’de 52 sayıya ulaşmak. (2022’de 6 adet yayınlamışım, ok tembellik ettim.)
  • 2 yurt içi ve 1 yurt dışı seyahat gerçekleştirmek.

Hedeflerimin ölçülebilir, yapılabilir ve beynimin kabullenmesi için parçalara ayrılmış olduğunu görebilirsiniz. Bunlarla ilgili yıllık hedef takip takvimi hazırlıyorum, detaylandırdığım da onu da sizinle paylaşırım. Siz de yorumlara bırakacağınız kendi hedeflerinize göre düzenleyebilirsiniz.

Hedeflerimiz Neden Başarısız Olur?

Her yıl yeni hedefler belirliyoruz. Ama çoğunlukla da maalesef başarısız oluyor. Sebepleri ne sizce?

  • Çiğneyebileceğinden büyük lokma yemeye çalışmak. Ölçülebilir ve yapılabilir olmasından bahsetmiştik. O nedenle eğer hedefiniz yapabileceğinizden, elinizdeki kaynaklardan veya yeteneklerinizden uzakta ve büyük ise gerçekleşmesi pek mümkün değil. O nedenle durumunuza uygun, kapasiteniz ölçüsünde çiğneyebileceğiniz büyüklükte olmalı. Yada büyük hedefi parçalara ayırarak küçük lokmalar halinde yutmanızda fayda var.
  • Alışkanlıkların sizi asılması. Her hedef yeni alışkanlık geri gerektirir. Mevcut alışkanlıklar ise beyninizin yapmaya devam etmek istediği şeylerdir. Kilo vermek için daha az şekerli şey yemek, gazlı içeceklerden uzak durma alışkanlığı kazanmak gerekir. Oysa beyniniz şeker yemeye devam etmek, kolayı içmeyi sürdürmek ister. Yada online olarak para kazanmak için daha fazla okumak, daha fazla çalışmak gerektirir. Oysa beyniniz okumak yerine oynamayı, çalışmak yerine sosyal medyada gezinmeyi ister. Eğer yeni yıl hedeflerinize uygun alışkanlıklar edinemez iseniz maalesef eski alışkanlıklarınız sizi geriye çekecek ve erteleyeceksiniz.
  • Zaman yönetimi yapamamak ise bir diğer neden. Güneş hepimiz için aynı doğuyor ve gün dünyanın her yerinde 24 saat. 8 saatini uyku ve yemek gibi temel ihtiyaçlara ayırır isek geriye kalan 16 saati nasıl değerlendirdiğiniz ve ne kadarını kullandığınız çok önemli. Özellikle bir işe başladığınızda çok çalışmak (hard work), biraz ilerlediğinizde ise zekice çalışmak (smart work) önemlidir.

Tabi ki başka sebepler de var ama temel olarak bu 3 neden genellikle hedeflerimizi gerçekleştirmekte bize alıkoyan ana maddeler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir