Blog

9 Soruda Vizesiz Avrupa

Avrupa ülkeleri arasında vizesiz dolaşım sağlayan Schengen vizesi alma sıkıntısından kurtularak 1 Hazirandan itibaren dağıtılacak yeni Schengen uyumlu çipli pasaportlar ile vizesiz Avrupa hayallerine bir adım daha yaklaşıyoruz.

Ülkemizin Avrupa Ekonomik Topluluğuna katıldığı 1963 yılından beri henüz bu birlikten fayda görememiş olması, göçmen krizi kartı ile bir fırsat oluştu ve AB ile Türkiye arasında yapılan antlaşma ile Türk Vatandaşları için Avrupa’ya vize derdi olmadan gezebilme imkanı sağlanmasına yönelik varılan mutabakatın başlamasına sayılı günler kaldı. İşin siyaset ve tarihini bırakıp, günün meselelerine, vizesiz Avrupa fırsatına ve neler getirir, nerelere gitmeli gibi başlıklara göz atalım.

1. Çipli Pasaport

Öncelikle Schnegen uyumlu çipli pasaportlar 1 hazirandan itibaren dağıtılmaya başlayacak. Bu pasaportlar, mevcut pasaport ile aynı olmakla beraber içerisindeki çip biyometrik veriler barındıracak. Bunlar parmak izi ve biyometrik fotoğraf olacak.

Mevcut pasaportlar ile vizesiz Avrupa mümkün olmayacak sadece çipli ve Schengen uyumlu diyebileceğimiz yeni nesil pasaport aldıktan sonra dolaşıma başlayabileceksiniz.

2.Hangi Ülkeler

Avrupa Birliği ülkelerinden Schengen vize antlaşmasına dahil ülkelerin tamamına vizesiz seyahat mümkün olacak. Ancak aşağıdaki ülkeler,

  • İngiltere için vize almanız gerekecek, çünkü Brexit ile Avrupa Birliğinden ayrıldılar,
  • Avrupa Birliğine üye olmadıkları halde Schengen içinde yer alan İzlanda, İsviçre ve Norveç vizesiz seyahat edilebilecek ülkeler arasında olacaklar.
  • Ek olarak Schengende olmadıkları halde Avrupa Birliğinde yer alan Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistana da vizesiz seyahat edilebilecek.

3. Pasaport Ülkemizde Biraz Pahalı

Mevcut pasaport sahipleri sadece pasaport defter ücreti ödeyerek, eski pasaport kullanım tarihlerine kadar geçerli yeni pasaportlarını alabilecekler. Yani eski süreler kullanılabilecek. Ancak ilk kez alacaklar için şu anda 10 yıl süreli bir pasaport alma maliyetinin 1.800TL üzerinde olduğunu hatırlatalım. Ayrıca, yeni sisteme geçişle muhtemelen pasaport defter ve vize harcı ücretleri de artacaktır. Bazı arkadaşların şimdiden pasaport alarak baştan başlamak yerine sadece değişim için ücret ödemek, böylece toplamda daha ucuza ve hızlıya getirmek istediklerini görüyorum. Bu da bir tercihtir.

4. Avrupa’da Hangi Ülkeler Vizesiz

Şu anda Avrupa kıtasında Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Sırbistan, Beyaz Rusya(Belerus), Moldova ve Ukrayna vizesiz seyahat edilebilen ülkeler.

Yeni dönem vizesiz Avrupa başlaması ile bu kıtada İngiltere ve İrlanda dışındaki tüm Ülkelere kolayca gidebileceksiniz. Haydi bakalım, gezin görün. Pariste kahvaltı, Köln’de bira festivali, İtalya’da bir moda defilesi, İspanyada bir futbol karşılaşması, Prag’da bir sonbahar akşamı, Riga’da bir ilkbahar sabahının kokusu, Viyana’da gotik mimarinin sesi ve daha niceleri sizi, hatta ruhunuzu özgür bıraksın.

5. Avrupaya Ucuz Uçak Bileti

Avrupa seyahatleri için genelde rekabetin olduğu hava limanlarına biletler daha ucuzdur. Bunun için low cost yani düşük bütçeli uçak firmalarından bilet bakabilirsiniz.

Bu yönde, yani Avrupa kıtasına uçan ucuz hava yolu şirketleri Wizz air, Ryanair, Easyjet, Pegasus, Sun Express, Atlas Glbl, Onur Air sayılabilir. Bu firmalardan veya diğer alternatiflerden erken rezarvasyon fırsatları ile Avrupadaki bir çok şehre 10 Eurodan başlayan fiyatlar ile bulmak mümkün. Bunun için skyscanner, aerobilet, turna.com gibi bilet arama ve karşılaştırma motorlarını kullanabilirsiniz.

Diğer taraftan düşük bütçeli hava yollarına üyelik yaparak, kampanya ve promosyonlardan erken haberdar olabilirsiniz. Ayrıca ücretli üyelik modeli sunan ve Avrupa’nın en ucuz hava yolu olma iddiasındaki Wizz Air ile 30 Euro ile ücretli üyelik alarak, 1 yıl boyunca alacağınız biletlerde 4-20 Euro arasında değişen indirimler ve diğer ekstra fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Şu an sadece İstanbul Budapeşte arasında uçuşu bulunan Wizz air ile Budapeşte aktarmalı vizesiz Avrupa tadını çıkarabilirsiniz.

6. Alternatif Ulaşım

Uçak bileti dışında birçok Balkan şehrine otobüs bileti alarak gidebilmeniz mümkün. Özellikle Avrupa içerisinde ring hatları olan Eurolines gibi otobüs hatları da işinizi görebilir.

Tren kuşkusuz hem ekonomik hem keyifli bir alternatif. Avrupa tren birliği antlaşmasına dayanarak alacağınız bir İnterrail bileti ile bir çok Avrupa ülkesinde trenle yolculuk yapabilirsiniz. özellikle tren ve otobüs yolculuklarınızı ve aktarmalarınızı geceye ayarlarsanız, konaklama ihtiyacınızı da gidermiş ve uykunuzu gece yolculuğu sırasında almış olursunuz.

7. Konaklama

Gideceğiniz ilk şehire sabah ulaşacak şekilde varırsanız hm şehrin tadını çıkarmaya başlar hem de ilk gece için konaklama ödemezsiniz.

8. Nereleri Görmeli

9. Bedavaya Avrupa Turu