Kendi Danışmanlık İşinizi Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Bir çok profosyenelin ve girişimcilik farklı alanlarda kendi danışmanlık firmasını açmak iş fikri ile yanıp tutuştuğunu görüyoruz.

Kendi işini kur, danışman ol, müşteriler gelsin ve çok para kazan. Söze ve göze güzel gelen ifadeler değil mi, para, prestij ve rahatlık.

Oysa ki biraz daha deep diving yapıp konuyu detaylı düşünüp mevcut tecrübeleri de göz önüne aldığımızda dananın kuyruğu biraz göründüğü gibi değil sanki. Her girişimciyi yeni bir iş kurması konusunda her zaman cesaretlendirmiş ve motive etmişimdir. Ancak danışmanlık gibi dışı seni içi beni yakan işlere girmek üzere olanlara ise öncelikle bu işin hayal ettikleri yada göründüğü gibi olmadığını, daha çok çaba, daha çok uğraşı ve daha fazla azim gerektirdiğini hatırlatır ve derim ki tüm bunların üzerinden gelmek için yeterli özgüvenin var ise hazırsın. Ama önce işin görünmeyen, düşünülmeyen yada göründüğü gibi olmayan taraflarını iyice öğren ki sonradan aklında soru işaretleri kalmasın.

O nedenle bu yazımız da bir danışmanlık firması kurmadan önce ve kariyer seçiminizi danışman olmaktan yana kullanmadan önce bilmeniz gerekenleri sıralayalım:

1- Huysuz Müşteriler

Müşteri her zaman haklı mıdır? sorusu hep tartışıla gelir. Ama özellikle danışmanlık sektörü müşterileri arasında çok fazla huysuz, anlaşılması zor, anlatması zor ve tatmin etmesi daha da zor müşteriler bulunur. Bunlar yada firmalar veya kurumlarda kendisine bir ünvan verildiği ve kafası çalışması beklendiği halde sizi deli edecek müşteriler ile uğraşmayı baştan göze almalısınız.

Danışman olarak sürekli insanlarla yüz yüze görüşeceksiniz, ofisleri ziyaret edeceksiniz, toplantılara katılacak ve telefon görüşmeleri yapacaksınız. Etkili bir iletişim yeteneği ile kim müşteri olur kim olmaz ayrımını çok hızlı ve en başta yapabilme yeteneği kazanabilmeniz çok önemli.

2- Sunduğunuz Şey: Bilginiz

Danışman olarak müşterilere sunduğunuz şey bilgidir. Sizi sadece ilgili konuda bilginizden faydalanmak, sorunları çözmek yada proje geliştirmek için para ödemeye isteklidirler.

Onun için bir alanda mümkünse niş bir kategoride detaylı bilgilenmelisiniz, sürekli okumaya, öğrenmeye devam etmeli ve bildiklerinizi ortaya koyma konusunda istekli olmalısınız.

Bazıları sunduğunuz bilgiden memnun kalırken bazıları burun kıvıracaktır, hazır olmalısınız.

Sunduğunuz bilgiyi tam müşteriye göre pişmiş vermelisiniz, amiyane tabirle nabza göre şerbet vermeli, bilgi verirken karşınızdakinin anlama seviyesine göre inip çıkabilmelisiniz.

3- Emeğinizin Karşılığını Alamama

Bir çok danışman arkadaşın emek, bilgi ve çözümlerinden oluşan danışmanlık hizmetlerini düşük fiyatlara sattığını görüyorum.

Belki tecrübesizlik, belki yeni açılmış danışmanlık firması yada hata. Gerçi danışmanlık hizmetleri için müşteriye fatura edilecek ücretin çok belirli bir formülü yok. Ama bildiğim bir şey var ki oda sizin düşündüğünüz fiyattan daha fazlası olması gerektiği.

Unutmayın, yüksek fiyat sizi daha değerli gösterir. Belki işi almak için fiyatı az söylediğiniz yada düşürdüğünüz oluyordur ama bunu yapmayın. Yani insanların rafta aynı özellikteki iki üründen daha pahalı olanın daha kaliteli ve güzel olduğunu düşündükleri gibi danışmanlık fiyatı yüksek danışman için de bu geçerlidir. Korkmayın, fiyatınız yüksek olursa size de hizmetinize değer verip hakkını ödemek isteyen müşteriler gelir. Belki bugün değil ama yarın gelir.

Ayrıca ülkemizde maalesef bilgi ile yapılan işlere yapılan değer verilmediği için anlaştığınız miktarı da almakta çok zorlanacaksınız. İşi yaptırmak için sürekli sizi arayan müşteriniz işin teslimi sonrası telefonlarınızı bile açmamaya başlar. O nedenle ücret politikanız net, sözleşmeye dayalı, faturalandırmanız hızlı, mümkünse işten önce ücretin tamamını veya yarısını almaya yönelik strateji geliştirmelisiniz.

4- Aslında Sattığınız Kendinizsiniz

Kulağa belki biraz itici gelse de esasında sunduğunuz şey bilgi, tecrübe ve birikimiz olmasına rağmen sattığınız şey kendinizsiniz.

Ve kendinizi bir danışman olarak daha iyi pazarlayabilmek kullanabileceğiniz ip uçları:

  1. Giyim: Sunduğunuz hizmetin türüne uygun ve gittiğiniz yere göre giyinin. Örneğin bir firmadaki toplantıya giderken jilet gibi takım elbise ile müşterinin deposunda bir konuşma için belki spor giyinerek. Uygun kıyafet kodunda en iyisi ile gidin ki yüksek danışmanlık ücreti talep edebileseniz. Görünüş her şeydir.
  2. Güven:Danışmanlık firması olarak yada siz danışman olarak güvenilir olarak nitelendirilmelisiniz. Bunu sunduğunuz himetin kalitesi, zamanı, sözlerin tutulması ve imajınız belirler.
  3. Değer: Söz verdiğiniz değerin daha falasını müşterinizin projesine yansıtın ki değeriniz yükselsin.
  4. Marka: Kendinizi değerli, müşterilerine fayda üreten ve üst sınıf bir danışman olarak görün. Bunu hayatınıza, yaşantınıza ve işlerinize uygulayın. Bir süre sonra insanlar da sizi marka olarak görneye başlayacaktır.

5- Kendinizin Patronu?

Her iş kuran öncelikle kendinin patronu olmak hevesindedir. Ama satış yapmayan iş iş değildir.

Ve parayı veren kimse patron odur.

Çalışanlarınız için siz patron iken, sizin için müşteriniz patrondur. Paray veren düdüğü çalar gibi bir şey. Siz istediğiniz müşteriyi seçme, istediğiniz zamanda çalışma ve kendinizi kendiniz planlama hakkına sahip olarak bir patronsunuz doğru, ama daha ötesinde diğer patronlara para kazandırmak için çalışan bir danışmansınız.

6- Hayal Kırıklığı ve Başarısızlık

Her girişim başında veya sonunda problemler ile karşılaşır. Bir işyerinde çalışır iken sadece size düşen kadarını yaşarsınız. Ama bir danışmanlık firması açmak için kolları suvadığınızda zorlukların, hayal kırıklıklarının, başarısızlıkların ve umutsuz anların da karşılacağınız ortada.

Bir çok girişimci için buz or dönemli mental ve fiziksel hastalıklara yakalanmaya kadar varan sıkıntılar ortaya çıkarabilmekte. kimisini yıkan şey diğerini güçlendirebilir de.

Bu hayal kırıklığı ve başarısızlık ile baş etmenin çok kolay bir yolu yok ama bunu baştan bilmek bence en güzel hazırlık.

Son Cümleler

Danışman olmak yada danışmanlık firması açmak istiyorsunuz şimdiden hayırlı olsun diyorum. Destekliyorum ve motive olun istiyorum. Zor şeylerin de olacağını bilerek şimdiden hazırlanın istiyorum.

Bunları zor yoldan öğrenmiş birisi olarak, danışmanlık işinde hiç bir şey kolay değildir. Şimdi gerçekleri biliyorsunuz.

Hazırlanın, kılıçlarınızı keskinleştirin, yola çıkın ve olabileceğiniz en iyi danışman olun. Yarın değil, bugün başlayın.

One thought on “Kendi Danışmanlık İşinizi Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

  • 18 Aralık 2017 tarihinde, saat 15:22
    Permalink

    Ağzına sağlık müşhiş bi motive gücün var tabii belliki uzman danışmansın.Bende yeni başladım danışmanlık yapmaya,Sosyal medyada takibe başladım sizi,Sizden ricam takıldığım veya akıl danışmaya ihtiyaç duyduğum zaman yardımcı olabilirseniz sevinirim,Selametle kalın ALLAH a emanet olun.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir